Reparationen av Hjulsbrobron på Vårdsbergsvägen över Stångån inleddes 5 augusti. Då beräknades arbetet vara klart i mitten av oktober.
– Det har blivit en del förseningar på grund av att vi har fått göra en del nya gjutningar än vad vi först tänkte. Så det har blivit en del extraarbete. När vi har rensat bort isoleringar har det upptäckts mer skador än vi först trodde, säger Bo Karlsson, driftingenjör på Linköpings kommun.
Under arbetet har trafikflödet över bron hindrats och det har under vissa tider på dygnet uppstått köbildningar.
– Framförallt på morgnarna och eftermiddagarna. De som sitter i kö tycker ju alltid att det är kaos, men det har inte blivit lika mycket störningar som jag trodde att det skulle bli. Har man hamnat i kö en eller två dagar så har man kanske tagit en alternativ väg istället. Närmaste överfart är Braskens bro och det är ju en stor omväg. Det är tråkig när det blir så, men det här är något som måste göras.
Under fredagen ska arbetet vara helt klart och trafiken ska då kunna flyta på som vanligt igen.
– Sen ska vi städa upp under bron i en vecka eller två men det kommer inte bilisterna att märka av.
Anledningen till reparationen är att bron, som byggdes 1952, hade visat tecken på läckage. När klorider som finns i vatten når ner till armeringsjärnen i betongen uppstår korrosion vilket "spränger" sönder betongen inifrån.
– En gummimatta som sitter i varje ände av bron var trasig så den har bytts ut. Och mellan betongen och asfalten ligger en isoleringsmatta för att hindra kloriderna att nå betongen, den var inte tät så vi har isolerat om. Nu kommer detta att hålla i 30– 40 år innan vi behöver göra det igen, säger Bo Karlsson.
I Linköping har en del liknande broarbeten gjorts de senaste åren, bland annat på Braskens bro. Under den närmsta tiden finns det inga större broar som är i behov av en reparation.
Den förlängda arbetstiden innebär en del extra kostnader för kommunen då entreprenören har fått fler uppgifter under arbetets gång. Samtidigt kan förseningen dra ner kommunens kostnad något då entreprenören kan behöva betala vite.
– Det kommer bli aktuellt med en del viten mot entreprenören. Vi ska ha en diskussion när arbetet är klart och utvärdera vad som är en rimlig tid att lägga till på arbetet.
Vi har sökt entreprenören Holst entreprenad AB som hänvisar till projektledaren Linköpings kommun.