Inne i Linköpings tätort har Utsikt bredband – ett dotterbolag till Tekniska verken – slagits om fiberkunderna med Telia. Men på landsbygden är det bara Utsikt som gräver. Arbetena pågår för fullt.
– Alla hushåll som inte är uppkopplade sedan tidigare har fått erbjudandet, även fritidshus. Det rör sig om 7 000 hushåll och hittills har hälften tackat ja, berättar huvudprojektledaren Lars Hellberg.
Utsikt har delat upp Linköpings landsbygd i 37 områden. I fyra av områdena, som skulle ha varit inkopplade före årsskiftet, har tidsschemat spruckit. Det rör sig om cirka 400 hushåll i Askeby, Slaka-Nykil, Slaka-Sturefors och Malmslätt-Vikingstad.
– Det handlar om en försening på allt från några veckor upp till ett halvår. Men ingen behöver vara orolig, alla som beställt kommer att få fiber, försäkrar Hellberg.
Fiberdragningen på landsbygden i Linköping kräver grävningar på cirka 100 mil. Men det är inte det som orsakat förseningarna, utan förarbetet.
– Det krävs tillstånd från länsstyrelsen och Trafikverket. Framförallt måste vi skriva avtal med alla markägare och i Linköping rör det sig om cirka 4 000. Ibland tar det mer tid än planerat, säger Lars Hellberg.
Markägare får ersättning när det grävs på deras ägor, och de flesta är nöjda, enligt Hellberg. Om det absolut inte går att komma överens kan Utsikt ansöka om ledningsrätt och därigenom köra över markägaren.
– Det tvingades vi göra på ett ställe i Katrineholm, men det är ingen bra lösning. Det är dessutom en process som tar tid.
I de områden där Utsikt ännu inte börjat gräva finns det fortfarande en möjlighet att hoppa på. 19 900 kronor kostar det och det enda som krävs är att det finns el. Priset är detsamma även om man bor ensligt, till exempel på en ö, hur dyr fiberdragningen än blir för Utsikt.
– Vi har ett uppdrag från ägaren – kommunen – att ta ett samhällsansvar. Och det finns ju å andra sidan hushåll där vår kostnad är lägre, förklarar Lars Hellberg.
Första halvåret 2021 ska projektet vara klart. Då uppfyller Linköping regeringens mål att 95 procent ska ha tillgång till en bredbandshastighet på minst 100 Mbit/sekund. Det tolkas som att 95 procent ska ha fått erbjudandet, vilket inte är samma sak som att så många verkligen har den uppkopplingen.
– Det finns också de som drar in fiber utan att skaffa abonnemang. De tänker att det är bra den dag de ska sälja huset, säger Lars Hellberg.