Mukwege knöt kontakter på sjukhuset

Nobelpristagaren Denis Mukwege besökte US högisoleringsenhet som klarar av att ta hand om patienter som drabbats av svårt smittsamma infektioner.

Undersköterskan Malin Strandqvist demonstrerade hur skyddsdräkten fungerar.

Undersköterskan Malin Strandqvist demonstrerade hur skyddsdräkten fungerar.

Foto: Victor Bomgren

Linköpings kommun2019-10-21 19:30

Högisoleringsenheten är i dag unik i sitt slag i Sverige, men andra sjukhus håller på att bygga upp en liknande kapacitet. Att Universitetssjukhuset har en sådan avdelning beror på en händelse som skedde 1990. Då kom det in en man med feber och influensaliknande symptom som strax innan hade varit på resa i Östafrika. Snart upptäcktes att mannen drabbats av en extremt smittsam blödarfeber och behövde total isolering.

– Så det är en slump att vi blev bra på det här. Sedan har kunskapen och intresset hållits vid liv, säger Frida Almqvist, sektionsledare på infektionskliniken.

undefined
Undersköterskan Malin Strandqvist demonstrerade hur skyddsdräkten fungerar.

Under måndagen besöktes avdelningen av förra årets mottagare av Nobels fredspris, läkaren Denis Mukwege som arbetar med kvinnor som drabbats av sexuellt våld. Hans hemland Kongo-Kinshasa har drabbats av den smittsamma sjukdomen Ebola och syftet med besöket var att bilda kontakter och få kunskap om hur smittsamma patienter med isoleringsbehov kan tas om hand.

– Även då vi inte har samma möjligheter till en sådan här avdelning på mitt sjukhus i dag har det här varit mycket lärorikt och jag hoppas att vi kan arbeta tillsammans i framtiden, säger Denis Mukwege efter att ha fått en rundtur på avdelningen.

undefined
Denis Mukwege bjöd in personalen på infektionskliniken att komma till Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa för att hjälpa till att träna dess personal.

Senaste gången som högisoleringsenheten behövde användas var 2016. Mellan åren 2011 – 2016 behandlades sex patienter, bland annat en patient som 2015 misstänktes ha drabbats av Ebola under det stora utbrottet i Västafrika.

Avdelningens två rum ser ut som helt vanliga vårdrum, men med en del stora skillnader. Avdelningen har en separat ingång för den specialbyggda ambulans som transporterar patienten och rummen nås genom flera luftslussar som ska stänga inne luftburna virus. De som arbetar med patienten bär en gul säkerhetsdräkt med skyddsmasker som är försedda med en separat fläkt som gör att luften hålls ren. De svårast infekterade patienterna tas om hand av ett team på 26 personer under ett dygn. Utbildningen för att kunna arbeta med dessa patienter hålls igång regelbundet, dels för att hålla kunskaperna färska men också för att det är en ganska hög omsättning på personal, främst bland sköterskor.

– Om man ska klara av en vård under flera veckor så behövs runt hundra personer som har utbildning och kompetens, och då har jag inte räknat med de som jobbar i labbet eller de som tar hand om avfall och så vidare, säger specialistläkaren David Ekqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!