Mjärdevi går in i nationellt samarbete

Sex svenska science parks inom it-branschen, bland dem Mjärdevi, har tecknat ett samarbetsavtal.

Lena Miranda, vd för Science Park Mjärdevi, välkomnar det nya svenska samarbetet och planerna på en europeisk digital innovationshubb.

Lena Miranda, vd för Science Park Mjärdevi, välkomnar det nya svenska samarbetet och planerna på en europeisk digital innovationshubb.

Foto: Åke Karlsson/arkiv

Linköpings kommun2019-11-29 17:00

De sex som nu bildar Sweden ICT är Ideon Science Park, Lund, Kista Science City, Stockholm, Lindholmen Science Park, Göteborg, Luleå Science Park, Science Park Mjärdevi i Linköping samt Blue Science Park, Karlskrona.

Tillsammans utgör de innovationsmiljöer med fler än  2 400 företag med 59 000 anställda. 

Lena Miranda, vd för Science Park Mjärdevi, välkomnar samarbetet. 

– Digitaliseringen pågår i hela vår omvärld. Det är viktigt att Sverige, som ett litet land i EU och ett ännu mindre land globalt, bibehåller och utvecklar sin position inom it-området.

Ett av målen med Sweden ICT är att skapa en europeisk digital innovationshubb, som enligt ett pressmeddelande, ska "inbjuda till gränsöverskridande samarbeten".

I det svenska samarbetet läggs fokus på tre områden. Ett av dem är nationell samverkan runt cybersäkerhet, Artificiell Intelligens (AI) och uppkopplade produkter och system (IOT).

– Där vill vi skapa förutsättningar för att öka vår förmåga. En andra del är att öka tillgängligheten av tjänster och kunskap till små och medelstora företag, säger Lena Miranda.

De övriga två områdena är talangattraktion och innovationsscouting.

– Ett konkret exempel är bristen på programmerare inom it-branschen. Det är ett tillväxthinder för många företag. Där vill vi ha ökat fokus på talangattraktion, inte minst internationellt. Och innovationsscouting handlar om världsbevakning – att vi ska dela med oss av de kunskaper vi får om vad som händer i länder som USA, Kina och Indien, säger Miranda.

Karta: Mjärdevi Science Park
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!