Målet: Alla ska kunna köpa bostad

Det ska bli möjligt för låg- och medelinkomsttagare att köpa bostad i Linköping. Det är målet med ett arbete som startats av samhällsbyggnadsnämnden.

Kommunens planeringsstrateg Marianne Cedervall och kommunalråd Muharrem Demirok (C) kallade på tisdagen till presskonferens för att berätta om den nya egnahemsstrategin.

Kommunens planeringsstrateg Marianne Cedervall och kommunalråd Muharrem Demirok (C) kallade på tisdagen till presskonferens för att berätta om den nya egnahemsstrategin.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2020-01-28 18:00

Nämndens ordförande Muharrem Demirok (C) talar om ett perspektivskifte.

– I 20 år har debatten bara handlat om hur vi ska få fram billiga hyreslägenheter. Vi kan konstatera att det inte har lyckats. Nu vill vi i stället starta en modern egnahemsrörelse och göra det lättare att äga sin bostad.

Kommunens exploateringsstrateg Marianne Cedervall leder arbetet med att hitta kommunala verktyg som ska underlätta att komma in på bostadsmarknaden. Hon konstaterar att höga priser och låneregler har gjort det svårare än någonsin att köpa bostad. Hon ger ett par exempel, med hjälp av siffror från SBAB:

– En kvinna med medianinkomst kan inte låna till en trea i någon av Sveriges 20 största kommuner. En familj med två vuxna och två barn, 300 000 i sparade medel och 25 000 i bruttomånadslön per person kan få låna cirka 2 miljoner kronor. I Linköping kostar snittvillan 4 miljoner, säger hon.

Muharrem Demirok menar att det är staten som sitter inne med de kraftfullaste bostadspolitiska instrumenten, som byggregler, bostadsbidrag, kreditregler, ränteavdrag, reavinstbeskattning, byggsubventioner och möjligheten att erbjuda statliga lån.

– Oavsett vem som varit bostadsminister har jag blivit lika besviken. Samtliga har misslyckats med bostadspolitiken. Men vi kommuner kan inte bara ropa på hjälp från staten. Vi måste se över vår egen verktygslåda och se vad vi kan åstadkomma, säger han.

Vad har då kommunen för verktyg? Demirok pekar framför allt på två saker: Kommunen är en stor markägare och har planmonopol. Därigenom finns det möjligheter att styra vad som byggs. Aktörer som bygger billigare kan gynnas vid planprioriteringar och markanvisningar.

– Det finns inte en enda åtgärd som löser den här frågan, utan vi måste jobba med en bred palett. Nu ska vi revidera riktlinjerna för markanvisningar och vi kommer att testa våra intentioner i ett antal konkreta projekt.

Kommer ni att lyckas? Kommer tvåbarnsfamiljen i exemplet ovan att kunna köpa en villa i Linköping?

– Absolut. Kanske inte om ett år, men när vi har fått arbeta med det här ett tag.

Ni har ju just beslutat att avskaffat tomtkön för att i stället sälja tomter via mäklare. Det innebär väl att tomterna blir dyrare och att det blir svårare att bygga eget?

– Eller inte. I ytterområden har vi haft osålda tomter i åratal. De hade kanske varit billigare på den privata marknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!