Sedan i våras har inte Ryd haft något bibliotek för allmänheten. Då försvann, i samband med en personalförändring, folkbiblioteksdelen i det integrerade skol- och folkbiblioteket eftersom lokallösningen där inte sågs som helt lyckad.
Men det betyder inte att biblioteksverksamheten är nedlagd. Det är Linnea Saxtrup Hermansson, verksamhetschef vid Linköpings Stadsbibliotek, noga med att poängtera.
– Nej, verksamheten ligger bara i malpåse i avvaktan på att vi hittar en lämplig lokal.
I oktober hölls tre offentliga möten i Ryd där de boende bjudits in till träffar för att svara på frågor om den framtida biblioteksverksamheten i stadsdelen.
Totalt lockade träffarna ett drygt 50-tal Rydsbor, såväl gamla som unga samt infödda svenskar och personer med utländsk bakgrund.
– Jag är jättenöjd med uppslutningen och framför allt med att de som kom var så engagerade, säger Linnea Saxtrup Hermansson.
Och vad vill då Rydsborna?
– De unga vill ha studieplatser, någonstans där de kan sitta och plugga. Även de äldre fäster stor vikt vid själva lokalen, att det ska finnas en mötesplats med möjlighet att sitta ner och kanske ta en fika, säger Linnea Saxtrup Hermansson.
Tillgång till datorer, medier med fokus på barn och på andra språk samt lättläst material för dem som studerar på SFI var andra önskemål som fördes fram
Nu ska synpunkterna sammanställas i en rapport som en konsult arbetar med på deltid fram till årsskiftet. Innehållet i rapporten ska sedan ligga till grund för den kommande rekryteringen av personal.