Lögn/sant var orden på fullmäktige

Finns det någon ungdomsverksamhet mot hedersförtryck och för jämställdhet i kommunen? Mikrofonen gick varm när alla politiker skulle säga sitt.

Socialdemokraternas interpellation om kommunens riktade ungdomsverksamhet mot hedersförtryck och för jämställdhet vållade kommunfullmäktiges längsta diskussion på tisdagen.

Socialdemokraternas interpellation om kommunens riktade ungdomsverksamhet mot hedersförtryck och för jämställdhet vållade kommunfullmäktiges längsta diskussion på tisdagen.

Foto: Daniel Erlandsson

Linköpings kommun2020-01-23 21:00

Socialdemokraternas fråga: vad händer när kommunens riktade ungdomsverksamhet mot hedersförtryck och för jämställdhet försvinner – vållade kommunfullmäktiges längsta diskussion på tisdagen.

Frågan syftade på Linköpings sommarkollo – en verksamhet för bland annat de utsatta ungdomarna – som har sparats in. Frågan och svaret diskuterades flitigt. Och båda fick kritik: frågan för att inte vara tydlig och svaret för att inte vara konkret.

Sommarkolloverksamheten, där 70 av 230 platser var reserverade för ungdomar utsatta för hedersrelaterad problematik, för hbtq-ungdomar samt för tonårstjejer, försvann i fjol när kultur- och fritidsnämnden skulle spara pengar. Sommarkollot var ett betydelsefullt verktyg för kommunens ungdomsverksamheter Shanazis - hjältar och hjältinnor, Liquid och Diva som jobbade med de utsatta grupperna.

Socialdemokraterna ville veta hur dessa nedskärningar gynnar arbetet mot hedersförtryck och arbetet för ökad jämställdhet och demokrati. Det vill säga hur det går ihop med de styrande partiernas (M+KD+L+C) samverkansprogram – där det står att de vill satsa på arbetet mot hedersförtryck och för att öka jämställdhet.

Ett tag kändes det som om politikerna diskuterade förbi varandra. Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsförvaltningen, svarade på S-interpellation (fråga). För honom var det självklart att kommunen inte lägger ner någon ungdomsverksamhet genom att lägga ner sommarkollot.

– Det är en lögn. Kommunen lägger inte ner sin ungdomsverksamhet mot hedersförtryck. Shanazis hjältar och hjältinnor fortsätter med arbetet, säger Gustaf Appelberg.

Då reagerade Maria Moraes (MP):

– Det är inte helt sant. Menar du verkligen att Shanazis hjältar driver ett aktivt arbete, att nya ungdomar utbildas, att det pågår föreläsningar på skolor?

Gustaf Appelberg ansåg att arbetet pågick, även om det var problematiskt på grund av att frontfiguren Hoshi Kafashi, som startade och ansvarade för Shanazis hjältar, är tjänstledig.

Vi har ringt Hoshi Kafashi. Just nu har han, som sakkunnig i hedersproblematik, ett nationellt uppdrag.

– Verksamheten är inte nedlagd och det finns ett telefonnummer man kan ringa för att prata. Men det finns inga utbildningar, inga föreläsningar på skolor och inga aktiviteter. Menar kommunen på allvar att de vill ha mig tillbaka ska man satsa mer på arbetet mot hedersförtryck.

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!