Linköpingskille utsedd till Årets unga kock

Anton Kardell från Linköping vann under måndagskvällen tävlingen Årets unga kock i Stockholm.

Anton Kardell är uppvuxen i Ullstämma och utbildade sig till kock på Fria läroverken.

Anton Kardell är uppvuxen i Ullstämma och utbildade sig till kock på Fria läroverken.

Foto: Fanny Vickius

Linköpings kommun2020-02-25 12:00

Tävlingen anordnas varje år av det franska gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs. Till finalen som avgjordes på Stockholms restaurangskola hade sex unga svenska kockar kvalificerat sig. Efter att juryn smakat av alla rätter föll valet till sist på Anton Kardell som numera kan titulera sig Årets unga kock.

–  Det kändes jättebra och superkul, det är det här jag har tränat för, säger Anton Kardell när vi når honom strax efter klockan 01.00 natten till tisdagen då firandet avslutats.

– Vi har firat med middag som vinnaren från året innan har lagat. Och så har jag spenderat tid med min sambo, säger 23-åringen som är uppvuxen i Ullstämma och utbildade sig till kock under tre år på gymnasieskolan Fria läroverken i Linköping.

Sedan två år tillbaka arbetar Anton Kardell som kock på SK Mat och människor i Göteborg som är en av 18 svenska restauranger som har en stjärna i Guide Michelin.

För att kvalificera sig till tävlingen Årets unga kock behöver man vara under 27 år och arbeta på en restaurang som är ansluten till Chaîne des Rôtisseurs. Alla kockar hade innan tävlingen skickat in en bild på ett förslag till en meny bestående av tre rätter.

– Vid tävlingen fick vi en hemlig korg med råvaror vars innehåll avslöjades en halvtimme innan det var dags att börja laga.

Korgens innehåll förvandlades sedan till en trerättersmiddag:

• Gravad och eldad gös, blomkål med crème fraiche, örtig sallad på libbsticka och färska päron, krispig Amandinepotatis samt sotad purjolök.

• Stekt ankbröst, ragu på plockat lår och shitake, savoykål, rotselleri smaksatt med havgus och gulärtsoja, vattenkrasse, bröd stekt i ankfett samt anksky.

• Mörk chokladkräm, halloncurd, varm mandelkaka, salt karamellglass och krispig choklad.

Den svenska tävlingen fungerar som en delfinal och i september ska Anton Kardell tävla i den internationella finalen som ska avgöras i Frankrikes huvudstad Paris. Där kommer han tävla mot 25-30 andra kockar från olika länder. Fram tills dess ska Anton Kardell fortsätta att jobba på restaurangen i Göteborg.

Vad har du för planer i framtiden inom kockyrket?

– Just nu har jag inga planer så långt fram utan jag ska fortsätta att jobba och träna inför finalen. Sen får vi se, man vill ju alltid fortsätta att utmana sig själv i andra tävlingar. Det finns en hel del bra tävlingar för kockar numera, säger Anton Kardell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!