Linköpingsbolag tecknar avtal med biljätte

Linköpingsföretaget Impact coatings har tecknat ett samarbetsavtal med biltillverkaren Hyundai motor company, som också kommer att bli en ny storägare.

Peter Högfeldt visar företagets maskin där det görs beläggningar. I handen har han en så kallad flödesplatta för bränsleceller.

Peter Högfeldt visar företagets maskin där det görs beläggningar. I handen har han en så kallad flödesplatta för bränsleceller.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-11-01 06:00

Företaget Impact coatings utvecklar ytbeläggningsteknik, bland annat för dekorativa beläggningar och för reflekterande beläggningar till fordonbelysning. Men avtalet med Hyundai gäller beläggningar och produktionsteknik för så kallade flödesplattor för bränsleceller, alternativet till batterier för elbilar. I bränslecellsbilen omvandlas vätgas till el som driver elmotorn.

– Det är viktigt att poängtera att vätgas inte ska förbrännas utan det handlar om en kemisk process som sker i bränslecellen. Man tankar vätgas i sin bil, i bränslecellerna skapas el som driver bilen och enda avgasen är vattenånga, säger Peter Högfeldt, marknadsansvarig på Impact coatings.

I företagets lokaler i Linköping finns både utvecklingskontor och produktion av maskiner som gör beläggningar. 

Varför är er teknik attraktiv för Hyundai?

–  Stora fordonstillverkare, framförallt i Asien, tror mer på vätgasbränsle än på el-batterier, inte minst när det gäller tunga transporter. Vår beläggningsteknik är världsunik eftersom den är billigare än alternativen och ger bränslecellerna som är energieffektiva och har lång livslängd.   

Linköpingsföretaget planerar att göra en riktad nyemission aktier till Hyundai motor company – som därmed blir ny storägare–  och till sin största ägare, Accendo capital. Det sammalagda värdet av nyemissionen uppgår till 65 miljoner kronor och efter transaktionen kommer Hyundai och Accendo att äga 10,4 respektive 12 procent av aktierna och röster i bolaget. Allt detta förutsätter godkännande av en extra bolagsstämma som hålls i november. 

– Det är många små aktieägare i vårt företag, så en ny stor industriell ägare och ny satsning av nuvarande största ägaren ger en helt annan styrka på ägarsidan, säger Högfeldt.

Miljonerna kommer att användas till utveckling av en ny generation beläggningslösningar och för att etablera företaget i Sydkorea. 

Vilka får jobb i Sydkorea?

– Initialt blir det svensk personal i Sydkorea, men det handlar i början om några enstaka personer. Just nu kan jag inte uttala mig om nyanställningar. 

Impact coatings fick dåligt rykte efter att en av de tidigare grundarna och aktieägarna blev anmäld till Ekobrottsmyndigheten. 

– Allt detta är bakom oss. De två grundarna finns kvar som ägare med mindre poster, men nu har vi en stor industriell och en stor finansiell ägare som pekar ut riktningen.

Företaget Impact Coatings beläggningsteknik har lockat global biltillverkare att satsa. På bilden Peter Högfeldt, marknadansvarig.
Företaget Impact Coatings beläggningsteknik har lockat global biltillverkare att satsa. På bilden Peter Högfeldt, marknadansvarig.
Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!