I dag sker samverkan mellan kommunen och polisen till stor del mellan kommunens säkerhetsenhet och kommunpolisen. Dessutom finns en rad formella och informella samverkansforum – som till exempel Linköpings brottsförebyggande råd, stadsdelarnas trygghetsråd och den sociala insatsgruppen.
Enligt kommunledningsförvaltningen är en svaghet i det nuvarande systemet att det saknas samverkan på ledningsnivå. Dessutom anses den operativa samverkan vara splittrad i för många forum som saknar gemensam styrning.
En enig kommunstyrelse sade på tisdagens sammanträde ja till ett förslag som bland annat innebär att Linköpings brottsförebyggande råd försvinner. Rådet ska istället ersättas av en politisk styrgrupp där kommunstyrelsens presidium, kommundirektören, säkerhetsenheten, lokalpolisområdeschefen och kommunpolis ingår. Gruppen ska mötas tre gånger per år för att dela information och skaffa sig en gemensam lägesbild. Gruppen ska även utarbeta medborgarlöfte mellan kommunen och polisen.
– Samarbetet med polisen har fungerat bra på den vardagliga nivån. Men det har funnits brister på den strategiska nivån, sade kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M).
Såväl Kristina Edlund som Rebecka Hovenberg, gruppledare för Socialdemokraterna, respektive Miljöpartiet uttryckte stöd för det nya sättet att samverka med polisen kring trygghetsfrågor.
Enligt kommunledningsförvaltningen saknas även en tydlig målbild för de prioriterade stadsdelarna Berga, Ryd och Skäggetorp. Förutsättningarna och behovet av insatser skiljer sig mellan stadsdelarna, vilket innebär att det anses vara nödvändigt att fastställa målbilder för respektive stadsdel. "Brister i ledning, samordning och koordinering av kommunens samlade insatser såväl strategiskt som operativt har konstaterats", står det i informationen till kommunstyrelsen.
– Vi har insatser i de prioriterade stadsdelarna med stor bredd. Men vi har sett ett behov av att stärka upp samordningen. Vi ska vaska fram frågor som vi vill prata med polisen om, sade kommundirektör Paul Håkansson.
Niklas Borg var tydlig med att påpeka att det nya sättet att arbeta inte kommer att ge några omedelbara resultat.
– Det här innebär inte att allt automatiskt blir bättre. Men det skapas ett ramverk som vi kan arbeta inom, sade han.