Linköping får ny hörselklass på högstadiet

Från och med nästa höst erbjuder kommunen hörselklass för högstadiet. På Tornhagsskolan.

LInköping får en helt ny hörselklass från årskurs sju.  Bra att kunna erbjuda den här möjligheten anser Tornhagsskolans rektor Catrine Månsson och Erik Östman (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden

LInköping får en helt ny hörselklass från årskurs sju. Bra att kunna erbjuda den här möjligheten anser Tornhagsskolans rektor Catrine Månsson och Erik Östman (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Foto: Annika Ekstedt

Linköpings kommun2019-10-09 09:00

Frågan om en hörselklass för högstadiet väcktes i ett Linköpingsförslag förra hösten. På kort tid samlade förslaget en mängd röster och nu blir förslaget verklighet från höstterminen 2020.

I dag erbjuder Linköping hörselklass från förskola upp till årskurs sex på Blästadskolan. För de föräldrar som har önskat att deras barn ska gå en specialanpassad hörselklass efter mellanstadiet har det inte funnits något alternativ än att flytta familjen till Örebro, där en sådan skola finns. Alternativet till flytt har varit att placera sin 12–13-åring på skolans internat. Något många föräldrar skyggar för eftersom de flesta anser att barnen är för unga. 

I Linköping har barn med hörselnedsättningar som valt att gå i en vanlig klass efter mellanstadiet hamnat på Tornhagsskolan. Det är också här som den nyinrättade hörselklassen kommer att placeras nästa höst.

– Vi är en skola där vi har haft elever med både hörsel- och synnedsättningar. Däremot har vi inte någon erfarenhet av barn som helt saknar hörsel, säger skolans rektor Catrine Månsson som nu får börja planera för den nya klassen.

Hur tillgången på personal är med de specialkunskaper som krävs vet hon inte dagsläget, men det är nu som planeringen påbörjas.

Hösten 2020 startar verksamheten med en årskurs sju och därefter fylls årskurserna på underifrån.

Undervisningen beräknas kosta en miljon per läsår. 

När allt är utbyggt beräknas kostnaden uppgå till 3 miljoner per läsår. Som en jämförelse kan nämnas att kostnaden för hela grundskolan i Linköping uppgår till nästan 2 miljarder.

Hur många barn som är aktuella kan inte Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden säga.

– Men det är ett fåtal. Första terminen kanske det bara blir en, säger han

Eftersom det inte finns liknande klasser någonstans i Östergötland tror Erik Östman att flera Östgötakommuner kommer att vara intresserade av att skicka sina barn till Linköping.

– Visar det sig att det blir ett stort intresse och högt tryck på skolan, så behöver vi från politikens sida revidera den budget som är satt.

Hörselskadades riksförbund (hrf) i Linköping tycker är glada över beslutet.

– Eleverna behöver tillgång till undervisning på teckenspråk och möjlighet till kommunikation med andra i en miljö där teckenspråk finns med som en självklar del. Detta har Linköpings kommun förstått och tagit fasta på. Mycket positivt, säger Susanna Ahlström, Hrf,

Tidigare har elever med hörselnedsättningar tvingats flytta till Örebro för att ha möjlighet att gå i en specialanpassad klass. Det kan man slippa nu.
Tidigare har elever med hörselnedsättningar tvingats flytta till Örebro för att ha möjlighet att gå i en specialanpassad klass. Det kan man slippa nu.
Karta: Tornhagsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!