LHC-bossen in i familjeföretagets styrelse

70-årsjubilerande Fergas satsar på en ny marknad, letar ny vd och stärker upp styrelsen med en känd profil.

Roger Ekström (längst ned) tar plats i Fergas Groups styrelse där Rikard Wallman (längst upp) är koncernchef.

Roger Ekström (längst ned) tar plats i Fergas Groups styrelse där Rikard Wallman (längst upp) är koncernchef.

Foto: Johan Rödin/Mikael Svensson/Rebecca Candevi

Linköpings kommun2019-11-07 09:00

I Linköpings HC heter ordföranden Roger Ekström och vice ordföranden Rikard Wallman. Nu ska de två att sitta ihop i ytterligare en styrelse. Men där är rollerna ombytta. Wallman är koncernchef i fläkttillverkaren Fergas group, med huvudkontor i Linköping. Där tar även Ekström plats i styrelsen.

– Vi får en stark kommunikatör med stort nätverk och lång erfarenhet av att jobba i familjeföretag. Jag vet också att Roger är duktig på att ställa relevanta frågor, säger Rikard Wallman.

Ekström, som tidigare bland annat varit vice vd för Lundberg, meddelade tidigare i höstas att han skulle dela sin tid mellan att vara ordförande för LHC och att vara styrelseproffs.

Till styrelseposten i Förvaltning AB Lunden (ägt av Fredrik Lundberg), ordförandeposten i Linköpingsägda byggbolaget Wilzéns kan nu läggas även ett styrelseuppdrag i Fergas.

– Jättekul. Jag har ju erfarenhet av familjeägda företag och föredrar dem framför "ansiktslösa" företag, kommenterar Ekström.

Fergas utvecklar, producerar och säljer fläktar och fläktsystem till ventilation, uppvärmning, vitvaror och bilsäten. Företaget grundades 1949 i Linköping av Rikard Wallmans farfar, Lennart, och fyller alltså 70 i år.

Vid fabriken på Torvinge i Linköping arbetar knappt hundra personer. Men Fergas Group är ett globalt företag med verksamhet i Kina, USA och Italien med totalt 230 anställda och en omsättning på cirka 300 miljoner kronor.

Nästa steg är en etablering i Chennai i södra Indien.

– Vår vision är att komma närmare våra kunder och vi ser Indien som en växande marknad. Inledningsvis blir det ett sälj- och distributionsbolag där. Men på sikt är det högst troligt att vi även kommer att starta tillverkning. Det är nog bara en tidsfråga, säger Rikard Wallman.

Främst är det tänkt att fabriken i Kina till att börja ska leverera produkter till kunderna i Indien. Och Wallman beskriver etableringen i Kina som "mycket lyckad".

– Vi gjorde stora investeringar och hade några tunga första år. Men vi gav oss inte in där av lönekostnadsskäl. Det gör att vi inte påverkats lika mycket som många andra när lönekostnaderna ökat, säger Wallman. 
Om drygt en vecka reser Roger Ekström till Kina med en delegation från Östsvenska handelskammaren och passar då på att besöka Fergas team utanför Linköpings vänort Guangzhou. 

Fergas söker också en ny vd för verksamheten i Linköping, kallad Fergas north Europe, efter Stefan Bogren som tillträdde 2015.

Karta: Fergas North Europe Ab
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!