Lena Micko (S) blir ny minister

Lena Micko, tidigare kommunalråd i Linköping, blir ny civilminister i regeringen Löfven. Vi fick en pratstund med henne strax efter att nyheten blivit känd.

Lena Micko, tidigare kommunalråd i Linköping, blir ny civilminister.

Lena Micko, tidigare kommunalråd i Linköping, blir ny civilminister.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-10-01 14:14

Statsminister Stefan Löfven möblerar om i regeringen efter beskedet att Annika Strandhäll lämnar sin post av personliga skäl. Det blir Ardalan Shekarabi som tar över posten som socialförsäkringsminister. Lena Micko, som under lång tid varit kommunalråd i Linköping och därefter innehaft tunga poster i Sveriges kommuner och landsting (SKL), efterträder Shekarabi som civilminister.  

Lena Micko är född 1955 och kommer ursprungligen från Umeå. Sedan många år är hon dock Linköpingsbo.  

Hur känns det att bli minister? 

– Det känns roligt. Det är verkligen stimulerande. Jag har haft ett bra uppdrag på SKL, men som minister har jag möjlighet att påverka mer. 

När fick du frågan från Löfven?

– Det var alldeles nyligen, så jag har inte haft så lång betänketid. När man går in i en ny roll måste man alltid ha respekt för vad det betyder. Det hann jag fundera på innan jag tackade ja. 

Vad blir din viktigaste uppgift som civilminister? 

– Det är flera saker som är viktiga och aktuella. I min roll som minister kommer jag att kunna bidra till bättre förutsättningar för kommuner och regioner att klara sina uppdrag i välfärden. Jag vet att resurser kommer att spela roll, men jag skulle ändå vilja säga att vi måste öka det lokala utrymmet för hur man löser frågor för att välfärden ska bli så bra som möjligt. Det handlar om att minska den statliga detaljstyrningen.

Betyder det mer makt åt kommunerna?

– Ja, det kommunala självstyret är grunden i vårt demokratiska system. Jag tror att de klokaste besluten fattas närmast medborgarna. 

Behövs det skattehöjningar?

– Det är väldigt olika hur det ser ut i kommunerna. Vi kommer att behöva se till att det finns en legitimitet för att betala skatter, men det kommer att bli tufft att leverera allt man önskar. 

Har du någon glädje av din bakgrund som kommunalråd i Sveriges femte största kommun? 

– Absolut. Jag har samarbetat över blockgränsen i Linköping och vet hur viktigt det är att komma överens. Jag har också varit med om tider när det har varit tufft ekonomiskt och vi har tvingats tänka i nya banor. Jag har ändå erfarenhet av det lokala arbetet. 

Kommer du att bo kvar i Linköping?

– Min hemort är Linköping, men i veckorna kommer jag vara mest i Stockholm eller på resa runt om i landet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!