Larmet: Halvering av matkassar till fattiga

Mat-hjälpen har sedan februari i år delat ut matkassar till behövande hushåll i Linköping.
Mat-hjälpen har sedan februari i år delat ut matkassar till behövande hushåll i Linköping.

Mat-hjälpen har på grund av coronasmittan tvingats se sin verksamhet minska drastiskt. Det slår hårt mot de allra mest utsatta.

Linköpings kommun 26 mars 2020 11:45

Samarbetet mellan Baptistkyrkan, Citykyrkan och Ryttargårdskyrkan har sedan början av förra veckan börjat se en förändring i sin verksamhet Mat-hjälpen.

Verksamheten startades i februari i år och har sedan dess veckovis delat ut matkassar till ett 20-tal hushåll där människor befinner sig i utsatta situationer. Med hjälp från företag, butiker, volontärer och näringsidkare har de funnits där för dem i behov. Nu i samband med coronautbrottet har de tvingats skära ner på utdelningen.

– Lite osäkert hur mycket men förra veckan var det 20 stycken hushåll som vi delade ut till och den här veckan kommer det nog bara bli 5 eller 10, säger Mattias Eveborn som är pastor i Citykyrkan.

Enligt Mattias Eveborn beror halveringen av antalet matkassar på flera saker. Exempelvis har många livsmedelsbutiker de samarbetat med valt att fokusera mer på sin kärnverksamhet. Han berättar också att Ryttargårdskyrkan inte längre genomför gudstjänst på samma sätt som de brukar och att privatpersoner inte längre har samma möjlighet att bidra med torrvaror då det är utplockat i butikerna.

 – Det är utsatta som drabbas. Många papperslösa som är utan stöd från samhället, många EU-migranter och människor som lever allmänt på gränsen, säger han.

– Jag kan fortfarande slås av den utsatthet som vissa i Linköping lever i och det kommer slå extra hårt mot dem. Det är svåra omständigheter, förklarar Mattias Eveborn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa