KRAVET: Ta bort bryggan eller betala 150 000

En pir med brygga i Roxen måste tas bort. Annars hotas sommarstugeägaren av ett vite på 150 000 kronor.

Stugägaren åläggs att ta bort piren "ned till omgivande marknivå och sjöbottennivå".

Stugägaren åläggs att ta bort piren "ned till omgivande marknivå och sjöbottennivå".

Foto: Per Olsson/arkiv

Linköpings kommun2019-11-25 06:00

Tvisten mellan stugägaren och Linköpings kommun har pågått sedan våren 2017. Då fick kommunen in en anmälan om att en 20 meter lång pir av stenkross anlagts i Roxen. Ovanpå piren hade en träbrygga byggts.

Kommunens tjänstemän gjorde ett besök på platsen och konstaterade att piren byggts utan strandskyddsdispens. För att få ösa krossat berg i vattnet krävs dessutom en särskild anmälan till länsstyrelsen om vattenverksamhet. Även det saknades för piren.

Stugägaren ansökte då om strandskyddsdispens i efterhand. Han argumenterade för att området redan är bebyggt och att strandskyddet därmed inte fyller någon funktion. Han lämnade även in en konsultrapport som hävdade att det saknas skyddsvärda arter runt piren samt att den har liten eller ingen inverkan på vattengenomströmningen.

Stugägaren fick dock avslag i alla instanser. I somras nekades han prövningstillstånd i den allra högsta instansen, mark- och miljööverdomstolen.

Bygg- och miljönämnden i Linköping ålägger nu stugägaren att ta bort piren och bryggan. Stenmassorna ska forslas bort från strandskyddsområdet och om detta inte görs senast 31 mars 2020 är beslutet kopplat till ett vite på 150 000 kronor. 

Ett sådant vite utdöms, om det blir aktuellt, av mark- och miljödomstolen i Växjö på anmodan av bygg- och miljönämnden. 

– Händer det ändå inget så kommer nya viten att tillkomma ända tills dess att åtgärden är genomförd, kommenterar nämndens ordförande Stefan Erikson (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!