KRAVET: Sänk skatten för småbryggerier

I nästan alla EU-länder har små bryggerier en lägre alkoholskatt än de stora. Nu väcks kravet att Sverige ska följa efter.

Linköpings kommun 18 november 2019 17:30

Ett EU-direktiv från 1992 gör det möjligt för medlemsländerna att halvera alkoholskatten för små bryggerier. Tanken är att de tack vare skatterabatten ska klara konkurrensen med de stora jättarna som har betydligt lägre produktionskostnad per liter öl.

Alla EU-länder utom Italien och Sverige har utnyttjat den möjligheten. Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier driver kravet att även Sverige ska sänka skatten för små tillverkare. På måndagen bjöds politiker in för att diskutera frågan. 

 

I Linköping var det Centralbryggeriet som skickat inbjudan till länets 16 riksdagspolitiker. Två av dem dök upp, moderaterna Betty Malmberg och John Weinerhall. 

– Det här är en ny diskussion för mig. Jag har fokuserat på att driva igenom gårdsförsäljning och att underlätta för små tillverkare att komma in på Systembolaget. Men det är märkligt att Sverige inte följt de andra EU-ländernas exempel, säger Betty Malmberg.

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) och borgmästare Lars Vikinge (C) var också på plats.

– Gårdsförsäljning ska utredas enligt januariöverenskommelsen. Jag räknar med att den här skattefrågan kommer att behandlas då också. Annars ska jag själv lyfta den, säger Muharrem Demirok.

 

Antalet svenska bryggerier har ökat explosionsartat på senare år. 1995 fanns det 15 bryggerier i landet, nu är de över 400. Men Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier målar upp en bild av en bransch med lönsamhetsproblem. Många arbetar oavlönat och allt fler tvingas lägga ner efter några år. 

Enligt föreningens förslag skulle den svenska alkoholskatten på 202 kronor per liter ren alkohol (EU-snittet är 106) halveras för bryggerier som tillverkar mindre än 500 000 liter öl om året. Skatterabatten skulle sedan trappas ner för att helt försvinna för dem som tillverkar mer än 6 miljoner liter om året. 

Enligt föreningen skulle förslaget innebära minskade skatteintäkter på 53 miljoner kronor om året, men också ge fler jobb. Alkoholkonsumtionen skulle enligt föreningen inte öka, eftersom hantverksölen ändå är dubbelt så dyr som den billigaste ölen. 

 

Centralbryggeriets grundare Viktor Hansen välkomnar förslaget. I dag betalar bryggeriet 1 miljon kronor i alkoholskatt varje år, nästan en fjärdedel av omsättningen.

 – Vi har lyckats öka omsättningen med 15–20 procent varje år och kunnat anställa fyra personer. Men den här branschen är ingen guldgruva, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa