Kommunstyrelsen hade rekordkort möte - tog 13 minuter

Sedan december 1999 har kommunstyrelsens möten i Linköping varit öppna för allmänheten. Men nu är dörren stängd.

Risken för smitta ligger bakom beslutet att stänga dörren till kommunstyrelsens möten. Det har inte hänt sedan 1999.

Risken för smitta ligger bakom beslutet att stänga dörren till kommunstyrelsens möten. Det har inte hänt sedan 1999.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2020-04-14 18:30

Orsaken är förstås rädslan för smittspridning. 

Beslutet om att hålla dörrarna stängda för allmänheten gäller från 1 april till 31 juli. Att minska antalet ledamöter för att hålla nere mötesstorleken är svårt. Enligt Frida Törnqvist, kanslichef i Linköpings kommun finns det inget i kommunallagen som ger en formell möjlighet att begränsa antalet ledamöter. Men de ledamöter som inte kan vara personligen närvarande kan delta via länk.

Frida Törnqvist kan inte påminna sig att det tidigare har hänt att man stängt dörren till kommunstyrelsen. Inte sedan beslutet om öppenhet fattades.

Å andra sidan finns inget krav på att kommunstyrelsens möten ska vara öppna. Snarare tvärtom. Enligt Sveriges kommuner och regioner är huvudregeln att sammanträden i nämnderna inte är offentliga.

Niklas Borg (M) ordförande i kommunstyrelsen beklagar att man tvingats ta det här beslutet men konstaterar att det i det här läget inte finns mycket annat göra.

– I Linköping har vi valt öppenhet som grund för att medborgarna ska få insyn i processerna. Men när vi nu tvingas göra så här, så skjuter vi också på så många beslut som möjligt, för att vi senare ska kunna få en politisk debatt och möjlighet till insyn för allmänheten. 

Tisdagens möte måste ha slagit lite av ett kommunrekord, åtminstone för Linköpings del. På 13 minuter var alla besluten tagna. De besluten gällde ärenden som skickades vidare till fullmäktige och dit har alla tillträde via sändningar från kommunens hemsida eller Facebooksida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!