Kommunens upptäckt – 20 extra miljoner

I årets budget finns det 20 miljoner kronor som har varit märkta till grundskolan, men som inte har utnyttjats. Nu får skolorna dessa pengar som resursmedel.

En glad Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, presenterar extra satsning på grundskolan.

En glad Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, presenterar extra satsning på grundskolan.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköpings kommun2019-10-02 11:50

Det är ett beslut som barn- och ungdomsnämnden ska fatta på sitt kommande sammanträde i oktober och som majoriteten (M+KD+C+L) redan nu ville presentera.

– Vid delårsbokslutet upptäckte vi outnyttjade pengar från den "gamla" majoriteten. Vi hade två val: att inte göra något och låta miljonerna vara överskott eller att göra en satsning inom grundskolan. Vi valde det andra, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

De "outnyttjade" miljonerna är dels pengar från kompetensutveckling som täcktes av statsbidrag och därför blev billigare än planerat, dels pengar som förra politiska majoriteten avsatte till insatser som inte gjordes. De här miljonerna kommer att delas ut till fristående och kommunala grundskolor per elev under 2019.

Det är meningen att pengarna ska användas till läromedel, böcker, läsplattor, olika hjälpmedel och till kompetensutveckling.

– Pengarna ska också kunna användas till  andra tillfälliga insatser som är av engångskaraktär och som inte måste fortsätta nästa år. Rektorer får stor frihet att bestämma hur pengarna ska användas, säger Erik Östman.

Den satsning på fritidshem – att låta fler barn gå där än lagen kräver – som förra majoriteten budgeterade blev inte av, vilket resulterade i en del outnyttjade miljoner.  

Nämndens viceordförande Elias Agguire (S), är än så länge positiv.

 – Det låter bra, men man ska inte glömma att staten skickar många miljoner som bidrag, därför kan man dela ut de pengarna. 

Grundskolan får 20 extra miljoner i år. Det berättade Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Grundskolan får 20 extra miljoner i år. Det berättade Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!