Kommunen nobbar Botryggs multihall

Kommunen tackar nej till Botryggs erbjudande om att bygga en multihall. En annan lösning är på gång, enligt Muharrem Demirok.

Johan Fredriksson, LIBK, Stefan Nygren, RP, Anders Lindström, LIBKoch Adam Cocozza, Botrygg, föreslog en multihall här bredvid Linköping Arena. Men idén får tummen ner av politikerna.

Johan Fredriksson, LIBK, Stefan Nygren, RP, Anders Lindström, LIBKoch Adam Cocozza, Botrygg, föreslog en multihall här bredvid Linköping Arena. Men idén får tummen ner av politikerna.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-09-13 06:00

Linköpings befolkning växer snabbt. Antalet idrottshallar har inte ökat i samma takt, och nu är politiker och idrottsklubbar överens om att bristen måste åtgärdas.

En del av lösningen är en multihall, med flera idrottshallar under ett tak. En sådan finns med i kommunens planering, men något byggbeslut har ännu inte fattats. Tanken är att den ska ligga i Kallerstad.

I våras lanserade Botrygg ett förslag, tillsammans med representanter för föreningarna LIBK och RP. Botrygg erbjöd sig att bygga multihallen intill Linköping Arena, med tre fullstora hallar och läktare.

Men politikerna i samhällsbyggnadsnämnden ställer sig kallsinniga till Botryggs förslag. En enig nämnd säger nu nej till Botryggs ansökan om den detaljplaneändring som krävs för att hallbygget skulle kunna bli verklighet.

Enligt nämndens ordförande, kommunalrådet Muharrem Demirok (C), är huvudskälet till avslaget att marken bredvid arenan ägs av kommunen.

– Det är inget fel på initiativet, det är behjärtansvärt och väldigt bra gjort av Botrygg. Men när det kommer en sådan förfrågan på kommunal mark, då gäller det att det är lika för alla. Vi skulle behöva gå ut med en upphandling och fråga om det är någon som kan tänka sig att bygga på den kommunala marken, med kommunal finansiering.

Enligt Demirok är en annan lösning på gång.

–  Vi sitter och för förhandlingar med andra parter som har ett liknande upplägg och är beredda att bygga en multihall på egen mark. De har också föreningar med sig. Jag hoppas kunna presentera detaljerna senare i höst, säger han.

Botryggs vd Adam Cocozza är besviken på beslutet.

– Vi har bara fått ett avslag, utan att de gett oss något svar på hur frågan med hallbrist ska lösas. Men har de ett annat alternativ på gång är det ju jättebra, det viktiga är att de tar tag i det här och ser till att något händer, säger han.

Cocozza anser fortfarande att placeringen vid Linköping Arena vore idealisk.

– Det finns flera funktioner som kunde samutnyttjas där. Vid större cuper finns det till exempel extra omklädningsrum och uppvärmningsytor. Dessutom finns det ju behov av en hall för Arenaskolan, säger han.

Multihallen är inte den enda hall som ska byggas i Linköping. Idrottshallar planeras i Berga, Sturefors, Vikingstad, Djurgården, Kungsberget, Skäggetorp och Ljungsbro. Bygget av två nya hallar vid Berzeliusskolan pågår, specialiserade för bland annat parasport och gymnastik.

"Vi för förhandlingar med andra parter som vill bygga multihall", säger Muharrem Demirok (C).
"Vi för förhandlingar med andra parter som vill bygga multihall", säger Muharrem Demirok (C).
Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!