Kommunalt bolag byggde utan lov

Svensk Biogas rev en byggnad och byggde upp en lika stor. Det fick de inte göra utan bygglov. Nu krävs företaget på 13 000 kronor.

Kompressorbyggnaden vid Vallarondellens biogasmack saknade bygglov. Nu får Svensk Biogas betala sanktionsavgift.

Kompressorbyggnaden vid Vallarondellens biogasmack saknade bygglov. Nu får Svensk Biogas betala sanktionsavgift.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-09-30 06:00

Svensk Biogas – ett dotterbolag till Tekniska verken – har en biogasmack vid Vallarondellen. Där fanns tidigare två kompressorbyggnader, vägg i vägg.

När företaget ville förbättra kapaciteten och förnya utrustningen valde man att riva byggnaderna och ersätta dem med en ny.

Den nya byggnaden har samma placering och samma yta som de två gamla hade tillsammans. Därför räknade Svensk Biogas med att det gamla bygglovet gällde. Det var fel, konstaterar bygg- och miljönämnden, och det kommunala bolaget får nu betala 13 485 kronor i sanktionsavgift.

– Reglerna är sådana. Har du en byggnad som är i dåligt skick får du renovera den – du kan byta fasad och tak, och till sist kanske nästan allt är nytt. Men vill du riva huset och bygga ett likadant behöver du söka rivningslov och bygglov, förklarar nämndens ordförande Stefan Erikson (M).

Sanktionsavgifter hamnar i kommunens kassa. Det är en inkomst som växer stadigt – från 87 000 kronor 2015 till 769 000 kronor i fjol.

En orsak till att avgifterna stiger är att kommunen numera är skyldig att utdöma sanktionsavgiften. Tidigare kunde man efterskänka den om felet ansågs ha begåtts oavsiktligt. Typ av åtgärd och antal kvadratmeter styr hur hög avgiften blir.

Bygg- och miljönämnden har enligt plan- och bygglagen möjlighet att sänka avgiften med 50 eller 75 procent, något som oftast sker när det är privatpersoner som felat. Företag – som Svensk Biogas – får normalt räkna med att betala hela avgiften.

Karta: Vallarondellen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!