Kommunala bolaget går back med 37 miljoner

Sedan några år tillbaka uppvisar Leanlink underskott i sin budget. Det här året går organisationen back med 37,8 miljoner.

Kommunens egen utförarorganisation går inte ihop sig. Orsaken kan vara för lite betalt för den hemtjänst man utför.

Kommunens egen utförarorganisation går inte ihop sig. Orsaken kan vara för lite betalt för den hemtjänst man utför.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-24 05:00

Jämfört med 2018 är det ändå en liten förbättring. Då visade bokslutet ett underskott på 38,9 miljoner kronor.

I en budget som totalt omfattar cirka 1,7 miljarder kanske det inte ter sig som så särskilt mycket, men i kommunen finns krav på att alla verksamheter ska ha en ekonomi i balans.

Att organisationen på ett år ska lyckas gå från nästan 38 miljoner minus, till noll, är det ingen som tror är rimligt. Beslutet från kommunstyrelsen blev istället att Leanlink under nästa år medges att gå 15 miljoner back. Vilket betyder att verksamheten – som alltså gått med stora underskott åtminstone sedan 2017 – måste beta av nästan 23 miljoner på ett år.

Är detta överhuvudtaget möjligt?

– Det pågår fortfarande diskussioner om vad som är möjligt att göra. I och med att vi är utförare kan inte vi säga att vi inte kan det ena eller andra. Det här måste ske i samförstånd med våra beställarnämnder, säger Kimmo Immonen, ekonomichef på Leanlink.

Vad beror underskottet på?

– Det enskilt största skälet är, enligt vår uppfattning, att hemtjänstersättningen inte täcker det vi utför. Utan den posten så skulle vi vara i balans, säger Kimmo Immonen.

Just hemtjänstersättning – som inte räcker till – har diskuterats under flera år och inte bara i Linköping. 

Nu ingår den som en del i diskussionerna mellan Leanlink och beställarnämnderna som är äldrenämnden och social- och omsorgsnämnden.

Problemet är möjligen – för att uttrycka det lite kort – att beställarnämnderna vill ha så mycket som möjligt till så lågt pris som möjligt. Vilket är hela idén i den kommunala köp- och säljverksamheten.

En ekvation som inte alltid går ihop om man får tro Kimmo Immonen. 

– Vi måste komma överens om en ersättning som täcker våra självkostnader, konstaterar han.

Förra året utförde Leanlink totalt 339 330 timmar hemtjänst.

Vid delårsrapporten i april i år fick Leanlink ett uppdrag att komma med en plan för hur underskottet ska hanteras. Men någon sådan plan presenterades inte vid tisdagens möte, vilket fick viss kritik från ordförande Niklas Borgs (M) sida.

Att kommunstyrelsen nu tillåter Leanlink att gå med 15 miljoner back är en ovanlig åtgärd, poängterar han. Trots det är det en stor summa – 23 miljoner– som ska sparas.

Kommer inte sparandet att drabba Linköpingsbor som är i behov av hjälp? 

– Det är därför vi godkänt underskottet. För att inte enskilda Linköpingsbor ska komma i kläm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!