Klart: Nu har skolan fått sitt nya namn

Björkö fria gymnasium är inte längre en friskola. Och nu heter den istället Sankt Lars gymnasium.

Björkö fria gymnasium blir Sankt Lars gymnasium, nu i kommunal regi.

Björkö fria gymnasium blir Sankt Lars gymnasium, nu i kommunal regi.

Foto: Jenny Eriksen

Linköpings kommun2020-03-24 21:24

När höstterminen börjar är Björkö fria gymnasium, som fram tills nu drivits av Waldorfstiftelsen i Vreta Kloster, inte längre ett fristående gymnasium utan drivs av Linköpings kommun som en enhet under Folkungaskolan.

Som vi berättat tidigare valde skolans styrelse efter överläggningar med kommunen att överlåta skolan i kommunal regi, av ekonomiska skäl. Gymnasiet har haft svårt att rekrytera elever.

Namnet Björkö tillhör den grundskola och förskola som stiftelsen driver vidare i Ljungsbro. Linköpings kommun har nu beslutat att skolan ska heta Sankt Lars gymnasium. Dels har den legat vid Sankt Larsgatan, mitt emot Sankt Larskyrkan, i snart tio år. Dels blir skolan en enhet under Folkungaskolan som tidigare hette Sankt Larsskolan.

Förra månaden beslutade bildningsnämnden, med ansvar för gymnasieskolan, att kommunen tar över Björkö fria gymnasium. Skolan har i år 140 elever men skulle behöva 160-170 elever för ekonomins skull. Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden, framhöll under presskonferensen då övertagandet meddelades att kommunen inte kommer att bära underskott för skolan när den tas över. Varje skolenhet måste åtgärda sina egna underskott, enligt kommunens regler.

– Vi hoppas dra nytta av det positiva rykte som kommunen har, sa skolans rektor Sara Qvarnström på presskonferensen.

På skolan finns naturvetenskapliga programmet, och estetiska programmet med inriktning mot musik, och bild- och formgivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!