KD vill ta upp kampen mot ensamheten

Civilsamhället betyder mycket och kan i många fall avlasta personal inom omsorgen. KD vill utreda hur det ska gå till.

Liselotte Fager (KD) och Denise Cassel (KD) framför vårdboendet Gröna gården som fått pris för bästa äldremat. Maten är viktig, säger de båda politikerna. Nu satsas fem miljoner på tillagningskök.

Liselotte Fager (KD) och Denise Cassel (KD) framför vårdboendet Gröna gården som fått pris för bästa äldremat. Maten är viktig, säger de båda politikerna. Nu satsas fem miljoner på tillagningskök.

Foto: Annika Ekstedt

Linköpings kommun2019-10-25 06:00

När äldrenämnden under torsdagen klubbade sin internbudget för kommande år, har nämnden avsatt 10 miljoner – hela budgeten omfattar 1,46 miljarder – som ska användas till åtgärder för att mildra äldres ensamhet.

– Ensamhet bland äldre är ett stort samhällsproblem och det ökar. SCB har siffror som visar att 300 000 människor är särskilt utsatta för detta, säger Denise Cassel, nytillträtt kommunalråd för Kristdemokraterna.

Till detta kan läggas siffran 1 miljon människor som uppger att de inte har en nära vän, tillägger hon.

Nu lanserar KD flera åtgärdsprogram, både på nationell och lokal nivå för att komma till rätta med ensamhet bland äldre.

– I vårt nationella budgetförslag har vi med en äldreboendemiljard vilket betyder att vi vill ge kommuner som bygger äldreboenden mer pengar, säger Denise Cassel.

I det sammanhanget tycker hon också det är viktigt att i planeringen av äldreboenden ta lika stor hänsyn till de sociala aspekterna som de miljömässiga.

Av de tio miljoner som äldrenämnden nu beslutat om ska hälften användas för att bygga tillagningskök på äldreboenden. Det är viktigt eftersom maten och måltiden betyder mycket för välbefinnandet, enligt Liselotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden.

–Att varje boende har ett eget kök för matlagning kan förhoppningsvis öka, inte bara matens kvalitet utan också ge ett större engagemang kring maten och måltiderna. De boende kanske själva kan delta i matlagningen till viss del, säger Liselotte Fager. 

Att maten uppfyller näringsmässiga krav betyder inte alltid att den är god eller vällagad. Enligt Liselotte Fager har KD i sitt eget lokala budgetförslag lagt in krav att man i upphandlingar av äldreboenden ska ha särskild personal som har kunnande och intresse för att laga mat. 

Pengarna ska också användas till att utreda hur stort problemet med ensamhet bland äldre är, och också på vilket sätt det ska hanteras. En utredning ska också se över det man kallar social samvaro i hemtjänsten. Här kommer också civilsamhället in. Kort kan tanken beskrivas som att "vanliga människor" inom ramen för hemtjänsten står för den sociala samvaron hos den enskilde och att personalen – som är en allt knappare resurs – därmed kan fokusera på omsorgsarbetet.

– Det är kanske inte alltid möjligt i alla lägen att åtgärda ensamheten, men vi kan förhoppningsvis lindra känslan av ensamhet, säger Liselotte Fager. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!