Anette Gladh, Gistad Veterinärpraktik, har på mindre än en vecka fått in två svårt medtagna katter som hon misstänker har blivit sekundärförgiftade, alltså ätit en mus med bekämpningsmedlet alfakloralos i kroppen.
– Det är ett obehagligt bekämpningsmedel som verkar snabbt och gör katterna svårt sjuka, säger Anette Gladh, som själv har uppmanat föreståndare för mataffär där giftet säljs att sätta upp ordentliga varningsskyltar.
Musgift med alfakloralos är godkända av Kemikalieinspektionen sedan 2013, men får endast användas inomhus. Det är aggressivare än tidigare medel. De verkar mycket snabbt, angriper centrala nervsystemet och medvetandet och sänker djurets kroppstemperatur väldigt snabbt. Djuret blir medvetslöst och riskerar så småningom att dö av nedkylning. Även kramper förekommer.
– En av katterna kunde inte stå och hade småkrämpor. Den andra betedde sig som om den var blind, vinglade och gick in i föremål.
När ska man söka vård?
– Om din katt verkar vinglig och har sänkt medvetande – sök omedelbart. Förloppet är mycket snabbt. Men lika fort som de blir sjuka, lika snabbt blir de friska om de kommer under vård.
Hur ser behandlingen ut?
– Det handlar om värme och dropp för att få upp temperaturen. Efter ett halvt till ett dygn har de piggat på sig.
Katterna blir oftast sjuka genom att äta en mus med giftet i sig. Men det finns exempel på hundar som ätit själva giftet, eftersom det smakar gott inte bara för mössen.
Efter flera fall av alfakloralosförgiftning hos hund och katt finns misstankar om att medlet används felaktigt och utomhus. Exempelvis för att bekämpa råttor.
Några godkända bekämpningsmedel mot råttor som privatpersoner får använda finns inte. Har man råttor i exempelvis i sin kompost får de inte bekämpas med alfakloralospreparat.
Flera distriktsveterinärer i landet anser att reglerna för de här preparaten måste skärpas och förses med tydligare varningstexter.
– Absolut, det brådskar, säger Anette Gladh.
Kemikalieinspektionens regler för musgift med alfakloralos:
Får endast användas inomhus.
Betespåsarna får inte öppnas och ska vara placerade i särskilda betesstationer, så att barn och husdjur inte kan komma åt dem.
Döda möss ska samlas in och slängas i soporna så att inte husdjur (särskilt katter) äter dem och riskerar att bli förgiftade.