Simon Bugge från Linköping befinner sig i den kinesiska hamnstaden Ningbo. Han pratar flytande mandarin efter att periodvis ha jobbat och studerat i Kina sedan 2011. Det underlättar när han via sina tidigare kontakter i näringslivet undersökt om det går att börja tillverka skyddsutrustning till personal som vårdar covid-19 patienter i Sverige. Framför allt är det inom trading och sourcing som Simon Bugge har jobbat vilket också är en fördel för att starta produktion utomlands.
I Kina har det öppnat flera fabriker eftersom man insett att det finns ett stort behov i resten av världen. Konkurrensen är hård både om fabriker och flyg när alla länder vill köpa.
– Vi har inlett samarbete med flera fabriker och är redo att trycka på knappen. Jag har varit i kontakt med flera regioner men Sveriges regelverk har blivit ett hinder. Det krävs att regionerna betalar i förskott eftersom det är svårt för tillverkarna att ligga ute med pengarna.
När vi får kontakt via Skype är det eftermiddag i Kina som ligger sex timmar före Sveriges tidszon. Två dagar tidigare har han fått komma ut ur sin två veckor långa karantän på hotellet. Det är vad som gäller när man kliver av flyget. Appen i mobilen som ger grön kod för att Simon är frisk gör att samhället har koll på att han nu följer reglerna. Nu är han i gång med det han åkte dit för.
– Läget hade börjat bli bättre i Kina och insikten i att 99 procent av det som vi behöver i Sverige produceras här gjorde att jag ville hjälpa till och vara på plats för att hitta produkter. Jag har mycket kontakter som hjälper till så att vi hittar rätt skyddsmaterial som klarar kvalitetskraven.
I Kina använder personal fortfarande skyddsutrustning i situationer där risken för smitta är stor. På hotellet där Simon Bugge vaktades av två poliser kom hotellpersonalen upp med mat som de ställde utanför dörren. På sig hade heltäckande skyddsrockar och stängda masker.
Som vi tidigare har berättar börjar skyddsutrustningen i Sverige ta slut. Regionerna i Sverige kämpar tillsammans med Socialstyrelsen dagligen med att köpa in skyddsutrustning till sjukvårdspersonalen.
Enligt Simon Bugge finns intresset hos regionerna.
– Vi har fått väldigt mycket förfrågningar om alla möjliga produkter. Nu har det handlat mycket om masker. I Kina står allt i princip klart, vi är beredda att köra igång. Men tyvärr har Sveriges byråkrati gjort att vi mer och mer har börjat jobba med tradingbolag. De vill också hjälpa till men är också en kommersiell verksamhet. Vi vill i stort sett göra det här pro bono. Det blir en helt annan prisbild om regioner kan köpa direkt från fabriken.
Vilken kapacitet har ni?
– Om vi skulle ta vanliga enklare masker så skulle vi kunna få fram ett par miljoner per dag. Om vi tar de mer avancerade så har vi tre fabriker som producerar runt 600 000 i dagskapacitet på de fabriker vi har signat.
Beställningarna har redan kommit in men är fortfarande i små volymer. Den första leveransen till Sverige gjordes i veckan med 10 000 masker där hälften gick till en välgörenhetsorganisation och hälften till en privat aktör.
Länder som Tyskland, England och Nederländerna har också visat intresse för samarbete.
– De privata aktörerna är väldigt snabba, men vi sitter här med kapacitet men vi måste kunna ha beslutsförmåga och kunna betala fabrikerna.