När förslaget till förändring i det kommunala skatteutjämningssystemet gick på remiss bland Sveriges kommuner, såg förändringen för Linköpings del ut att innebära en ökning från 300 miljoner till 370 miljoner.
När förslaget nu ska upp i riksdagen i slutet av november har den summan ökat. Istället för en ökning med 70 miljoner så har summan hamnat på 171 miljoner. Totalt hamnar Linköpings bidrag på 471 miljoner.
Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande skräder inte orden.
– Det här är ett dråpslag för Linköping, säger han och konstaterar samtidigt att höjningen av utjämningsavgiften motsvarar en skattehöjning på 50 öre.
– Det nya förslaget är något helt annat än det vi har yttrade oss över i våras, säger han.
Vi är en rik kommun, om inte vi ha råd, vem har råd?
– Det är självklart att kommuner som Linköping – som drar nytta av att vara en inflyttningskommun – är med och betalar in till ett sådant här system. Men med de parametrar som nu finns i systemet, så straffas de kommuner stenhårt som sköter sin ekonomi, säger han.
Att man nu står inför en oförutsedd utgift på 100 miljoner betyder att budgetarbetet till viss del behöver ses över och göras om, enligt Niklas Borg.
100 miljoner i en kommun som omsätter cirka 10 miljarder, är det så mycket egentligen?
– Beror helt på hur man ser det. Vi är i ett läge där vi kommande år behöver effektivisera med 300 miljoner. Det nya beskedet innebär hundra miljoner till. Hundra miljoner är många lärare och undersköterskor.
Centerpartiet var med och jobbade fram det ursprungsförslag som landade på 70 miljoner. Att nu regeringen – sent enligt kommunalrådet Muharrem Demirok (C) – kommer med ett helt nytt förslag är upprörande tycker han.
– Utredarens förslag hade vi alla accepterat, men det här blir något annat, säger han.
Allians för Linköping är helt eniga om att Linköping bidra till utjämningssystemet. Men det här förslaget ställer kommun mot kommun, anser kommunalrådet Åsa Wennergren (L)
Kristina Edlund, gruppledare för socialdemokraterna i Linköping tycker å sin sida att det är rimligt att en kommun med Linköpings förutsättningar bidrar till att stötta svagare kommuner.
– Om vi ska vara ett jämlikt och ett sammanhållet land behöver vi ha den här formen av utjämningssystem, säger hon.
Allianspartierna håller inte med. Istället är det staten som till större del bör gå in och stötta svaga kommuner, anser de.