JO granskar flaggförbud på studenten

Birgittaskolans flaggförbud på studenten är nu ett fall för Justitieombudsmannen. Anmälaren är en juridikstudent som upprörts.

Birgittaskolan förbjöd eleverna att ta med flaggor till studentfirandet det här året. En elev löste det genom att ha flaggan i studentmössans insida.

Birgittaskolan förbjöd eleverna att ta med flaggor till studentfirandet det här året. En elev löste det genom att ha flaggan i studentmössans insida.

Foto: Ulrik Svedin

Linköpings kommun2019-11-01 09:00

– Det här är en yttrandefrihetsfråga och yttrandefrihet ska gälla överallt i alla situationer, säger anmälaren Sam Modabberzadeh.

Han studerar juridik vid Umeå universitet och erbjuder under studierna juridisk rådgivning via sociala medier.

Inför studentdagen i år beslutade Birgittaskolans ledning att förbjuda elever att föra med sig flaggor eller andra symboler till avslutningen. I ett brev till elever och vårdnadshavare skrev rektor att alla elever ska känna sig inkluderade oavsett nationalitet eller religion då de är på skolan. Under studentutspringet står klasserna tillsammans på en ramp inför åskådare. ”Alla som står i det forumet ska känna sig representerade och därför är det vi som skola som ordnar med flaggor och andra symboler, inte en enskild elev” skrev rektor Magdalena Hammar.

I en intervju om beslutet förklarade hon att beslutet tagits för att studentfirandet skulle vara respektfullt för alla nationaliteter. Den svenska flaggan tilläts därför att svensk skolform styr skolan som examinerar eleverna.

Flaggförbudet upprörde elever. Via Twitter fick flera av dem och juridikstudenten Sam Modabberzadeh kontakt.

– Det som fångade mitt intresse var på vilka grunder som beslutet hade tagits, säger Sam Modabberzadeh.

Efter att ha läst lagparagrafer och hittat ett tidigare beslut från JO, som enligt Sam Modabberzadeh är närmast identiskt med fallet i Linköping, där JO slog fast att ett förbud mot flaggor är att inskränka yttrandefriheten, valde han att göra en anmälan mot Linköpings kommun och Birgittaskolan.

JO har beslutat att granska fallet och kräver nu att Linköpings kommun förklarar sig i ett skriftligt yttrande. JO vill att det ska ”särskilt framgå hur beslutet förhåller sig till yttrandefriheten” så som den är formulerad i Sveriges regeringsform.

Tor Andersson, tillförordnad utbildningsdirektör i Linköpings kommun, är den som hanterar JO:s begäran.

– Rektorer ansvarar för den inre verksamheten och ordning och trygghet på skolan. Utgångspunkten för rektors beslut var just det, säger Tor Andersson.

Skulle beslutet kunna innebära en inskränkning av yttrandefriheten?

– Jag vill inte spekulera i det i förväg. Rektor har haft motiv för att göra det här beslutet. Vi kommer att beskriva det i vårt yttrande och sedan är det upp till JO att göra en bedömning, säger Tor Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!