Ja till solcellsparken – efter en lång debatt

Är den blivande solcellsparken en del i en nödvändig omställning från fossila bränslen, eller är det ett skrytbygge för 16 miljoner?

Linköpings solcellspark ska ligga vid E4 i närheten av Gärstad. Den kommer sannolikt att likna den  här solcellsparken som finns vid E18 mellan Enköping och Västerås.

Linköpings solcellspark ska ligga vid E4 i närheten av Gärstad. Den kommer sannolikt att likna den här solcellsparken som finns vid E18 mellan Enköping och Västerås.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Linköpings kommun2020-02-25 18:30

Linköping ska bli med solcellspark. På en yta av 13 hektar, på mark som inte går att använda till något annat, bredvid E4, ska en av landets största solcellsparker uppföras. Det beslutade fullmäktige vid sitt senaste möte. Enigheten – bortsett från SD – var total.

Kärnfrågan handlade om ett ja eller nej till Tekniska verken (som omsätter cirka fem miljarder) att köpa in 18,2 procent av aktierna i bolaget Eneo Xi AB, för 16 miljoner kronor. Swedbank är med i affären och har förbundit sig att köpa all el som producerats till ett fast pris under 20 år.

Gösta Gustavsson (C), ordförande i Tekniska verken hävdade att solcellsparken var – om än inget vinstprojekt – så i vilket fall ett riskfritt sådant. 

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C), tyckte att beslutet var ett av de mer spännande som fattats.

– Att valet föll på Linköping beror inte på att vi är gulliga utan för att Linköpings varumärke handlar om att vara ledare i klimatarbetet.

Rebecka Hovenberg (MP) såg beslutet som att kapprustningen att ställa om till fossilfritt nu är i full gång.

– Nu sker omställningen i Sverige. Vi går från fossila bränslen till de förnybara bränslena, sa hon.

Chris Dahlqvist (SD) hade flera invändningar och kallade hela projektet för ett skrytbygge och tyckte inte att Tekniska verken fått garantier för att parken skulle generera vinst.

Efter nästan en timmes debatt blev det till slut ett ja. Går det enligt planen ska första leveransen av el sker första juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!