Ingen robot på scen för Östgötateatern

Östgötateatern får klara sig utan roboten i The last fish. Arbetsmiljöverket har sagt stopp. Nu väntar eventuellt en överklagan.

The last fish som spelas på Östgötateatern får inte använda cirkusroboten för Arbetsmiljöverket.

The last fish som spelas på Östgötateatern får inte använda cirkusroboten för Arbetsmiljöverket.

Foto: Pressbild

Linköpings kommun2019-09-26 20:02

Den 6 september hade The last fish världspremiär i Linköping. Det är en unik föreställning där cirkus blandas med musik, magi och så här långt även en robot. En stor del av marknadsföringen bygger just på roboten som slänger runt ensemblen scenen. Men nu får den alltså ta plats i kulisserna. 

– Det är naturligtvis tråkigt eftersom vi är först i Sverige med en cirkusrobot, säger Pia Kronqvist, VD för Scenkonst Öst och tillägger:

– Vi är väl lite före vår tid helt enkelt. Men om man ser roboten som en del i ensemblen så händer det ju skådespelare och artister blir sjuka och då löser man ju det. Vi betraktar roboten som sjuk just nu. 

Arbetsmiljöverket och teatern har gjort olika klassificeringar av roboten. Teatern har klassat roboten som scenmaskineri. Enligt Arbetsmiljöverket ska robotar av den här typen dock följa samma säkerhetsföreskrifter som gäller inom exempelvis industrin, vilket innebär maskindirektiv samt CE-märkning och skydd för att hindra personal att nå in i robotens arbetsområde.

– Majoriteten av tiden i föreställningen är inte robottid.Vi kommer nu köra en variant på föreställning. The show must go on, säger Pia Kronqvist.

Under tiden tittar teaterledningen på vad det skulle innebära att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut. 

– Vi har precis haft styrelsemöte och styrelsen vill att vi prövar beslutet. Vi följer Arbetsmiljöverkets regler men för konstens skull behöver vi gå vidare med det här. 

Föreställningen spelas i Linköping fram till 13/10 och i Norrköping 2 till 24 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!