Hus med fin historia på Vasavägen

Stockholmsutställningen 1930 innebar det verkliga genombrottet för funktionalismen i Sverige.

Det ståtliga bostadshuset på Vasavägen 13 stod inflyttningsklart hösten 1931. I hörnbutiken öppnade A S Kvist sin speceributik, som han sålde redan sommaren 1932.

Det ståtliga bostadshuset på Vasavägen 13 stod inflyttningsklart hösten 1931. I hörnbutiken öppnade A S Kvist sin speceributik, som han sålde redan sommaren 1932.

Foto: Bild Linköping, sommaren 1932

Linköpings kommun2020-03-21 19:00

Vår stad

Samma år ritade arkitekten Axel Brunskog fastigheten på Vasavägen 13. Det är ett utsökt exempel på Brunskogs skicklighet att snabbt ta åt sig nya strömningar. Bara ett år tidigare hade han signerat ritningarna till den eleganta tjugotalsklassicistiska grannfastigheten på Vasavägen 15.

Det monumentala femvåningshuset på Vasavägen 13 är 40 meter långt och 12 meter brett. Ursprungligen hade byggnaden endast två stora paradvåningar i varje plan. Dessa har sedermera styckats till mindre lägenheter. I bottenvåningen samt i den låga längan invid Vasavägen inreddes kontor och butikslokaler.

Byggmästare och byggherre var August Netz, som med sin familj flyttade in i en av våningarna med sex rum och kök samt jungfrukammare. Hans levnadsbana och bostadskarriär är värd att uppmärksamma. Netz, som var född i ett soldattorp i Kinda, hade efter att ha haft tillfälliga arbeten på olika orter 1903 fått jobb som byggnadssnickare i Linköping. Han hyrde då en enkel bostad i Stolplyckan. Efter att 1908 startat eget flyttade Netz med familj först till ett litet egnahem i Tannefors sedan vidare till en villa i Hejdegården. När verksamheten växte byggde han för sin familj två villor på Östgötagatan och Gråbrödragatan. Hösten 1931 flyttade familjen in i en av våningarna på Vasavägen 13. Familjen hade dessutom ett sommarhus, kallat Villa Skogslid, i Landeryd.

I en av fastighetens butikslokaler öppnade A S Kvist speceriaffär, en annan lokal blev filial för Weiders välkända konditori. I den låga längan öppnade frisören Axel Andersson Wasa frisersalonger. I lokalens yttre del låg herravdelningen med en väntrumsdel som enligt Corren liknade ett komfortabelt rökrum på en modern ångare, medan de amerikanska frisörstolarna såg ut som dåtidens moderna tandläkarmottagningar. Längre in i lokalen låg damavdelningen med insynsskyddade behandlingshytter. Salongens permanentonduleringsapparat drevs med svag ström, vilket uppgavs eliminera risken för att håret skulle brännas.

I paradvåningarna på Vasavägen 13 har flera för Linköpings utveckling viktiga personer bott. Hösten 1934 blev en av dessa direktören Ragnar Wahrgrens första bostad i Linköping. Han var först vd på ASJ, sedan från 1939 Saabs första i Linköping stationerade vd. Hans efterträdare Tryggve Holm bodde under många år i denna fastighet. Det gjorde även Hans Meijer, Linköpings universitets allra första rektor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!