Hur reagerar bostadsmarknaden på krisen?

Kan den rådande coronakrisen påverka bostadsmarknaden negativt? Svaret är både ja och nej om man frågar mäklaren Martin Drotz. "Vi är vana vid att situationen förändras", säger han.

Martin Drotz säljer villor, och där ser marknaden fortsatt stabil ut. När det gäller bostadsrätter finns det ett större utbud vilket gör att marknaden ser annorlunda ut.

Martin Drotz säljer villor, och där ser marknaden fortsatt stabil ut. När det gäller bostadsrätter finns det ett större utbud vilket gör att marknaden ser annorlunda ut.

Foto: Rebecca Candevi

Linköpings kommun2020-04-13 20:00

Fler privata visningar samt filmer och livesändningar på objekten istället för fysiska visningar. Digitaliseringen har varit till fördel för bostadsmarknaden när coronavirusets spridning oroar köparna. 

– Det är lite annorlunda nu. Men vi är vana vid att situationen förändras så vi har anpassat oss och varit digitala länge, säger Svensk fastighetsförmedlings mäklare Martin Drotz. 

I den rådande situationen har företag blivit tvingade att korttidspermittera eller säga upp personal, vilket skapar en oro på arbetsmarknaden. Vad resultatet av situationen blir i framtiden är svårt att säga något om nu. Men en förändring på arbetsmarknaden kan skapa en försämring på bostadsmarknaden. Samtidigt menar Martin Drotz, som köper och säljer villor, att åtgärder som gjorts i det rådande läget snarare kan få folk att vilja köpa. 

– Låga räntor, lättare amorteringskrav och lågt utbud talar för ett stort intresse och en stark marknad. Vi har respekt för den unika situationen och att ingen vet var det kommer ta vägen. Det vi dock vet är att man köper ett hem för att man vill bo i det långsiktigt, och så länge det är så ser vi en fortsatt efterfrågan, säger han. 

I spåren av coronakrisen vill Finansinspektionen ta bort amorteringskravet för bostadslån. Undantaget ska gälla till juni 2021. Förslaget kommer att skickas på remiss och planen är att det ska träda i kraft från den 14 april. Detta är något som gör att vissa vill gå in i en affär nu snarare än tvärtom. 

– Det är väldigt olika beroende på vilken situation varje individ är i och hur man vill agera. Vissa har stor exponering mot börsen eller har överlag långa beslutsprocesser. Det gör att de kanske är lite mer försiktiga nu. För andra kan amorteringsdirektivet som kommit skapa en bättre möjlighet för en bostadsaffär än förut. 

Martin Drotz återupprepar flera gånger att köpa och sälja i samma marknad, det vill säga att man köper och säljer under samma tidsperiod, gör att man minskar den ekonomiska risken. Går priserna upp eller ner på marknaden så blir det samma utfall på både det man köper och säljer.

– Det viktigaste rådet är att vara ute i god tid och ta vara på tiden innan man köpt nytt. Att vara förberedd med klara potentiella köpare till sitt eget boende är guld värt när du hittat ditt nya hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!