Hundraåriga träd hotas av fällning

Fyra sjuka almar har fällts i domkyrkoparken – och förmodligen är det bara en tidsfråga innan fler av de gamla ståtliga almarna försvinner.

"De här gamla almarna är värdefulla på många sätt. Det tar väldigt lång tid att ersätta dem", säger naturvårdshandläggare Adam Bergner.

"De här gamla almarna är värdefulla på många sätt. Det tar väldigt lång tid att ersätta dem", säger naturvårdshandläggare Adam Bergner.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-10-01 18:30

Adam Bergner är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Östergötland. I år har hans avdelning fått in ovanligt många ansökningar om att få fälla almar i alléer och på griftegårdar.

– Nu har almsjukan verkligen brett ut sig på allvar och även letat sig in i våra städer, där vi har mycket almar. Förutom Linköping har vi fått en hel del rapporter från Vadstena, Norrköping och inte minst Åtvidaberg, berättar han.

Almsjuka sprids framför allt av en skalbagge som heter almsplintborre. Skalbaggarna för in svampsporer i träden när de borrar sig in för att lägga ägg.

– Svampen täpper till näringsvägarna inne i veden så att trädet stryps och dör. Det är ett väldigt snabbt sjukdomsförlopp, inom ett år vissnar trädet och dör. Ibland tar det bara ett par månader, säger Adam Bergner.

I Domkyrkoparken, norr om kyrkan, har fyra sjuka almar just tagits ner för att på sikt ersättas av andra träd, som till exempel lind eller lönn. På den sidan av kyrkan finns det nästan bara almar och det gäller att ta ner och forsla bort angripna träd så snabbt som möjligt innan sjukdomen spridits vidare

– Men det är nog dessvärre bara en tidsfråga innan de andra almarna också dör. Träden här vid domkyrkan tillhör Linköpings äldsta lövträd; många är långt över 200 år. Det kommer att bli ganska dramatiska förändringar i trädbeståndet i centrala Linköping de kommande åren, säger Adam Bergner.

Det pågår försök med vaccin och med att få fram almar som är resistenta, men Adam Bergner är inte särskilt hoppfull.

– Inom 10–15 år finns det nog inga levande, vuxna almar kvar i Sverige. Istället kommer almarna att uppträda som små buskliknande träd.

Att almsjukan spridits ovanligt mycket i år kan ha med fjolårets torka att göra.

– Förra sommaren var väldigt gynnsam för almsplintborren som kunde svärma en extra gång tack vare värmen. Dessutom var många träd stressade av torkan. Den kombinationen är troliga orsaker till den ökade spridningen, säger Bergner.

De första tecknen på att en alm har drabbats är att bladen i toppen börjar torka ihop. Sedan börjar den fälla löv.

– I Linköping har almsjukan bekämpats med viss framgång, genom att kommunen och kyrkan gjort ett ganska stort arbete med att inventera almar och snabbt ta bort de individer som drabbats. Men det verkar tyvärr som om man förlorat den kampen nu, då sjukdomen ändå tagit sig in i centrala delar av staden, säger Adam Bergner.

Karta: Domkyrkoparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!