Hotad utbildning räddas på universitetet

Den nedläggningshotade slöjdundervisningen räddas kvar på Linköpings universitet, men bara som distanskurser.

Slöjdundervisningen blir kvar på Linköpings universitet. Distansundervisningen går från cirka 50 till 100 platser och en satsning på forskning inleds.

Slöjdundervisningen blir kvar på Linköpings universitet. Distansundervisningen går från cirka 50 till 100 platser och en satsning på forskning inleds.

Foto: Ulrik Svedin/arkiv

Linköpings kommun2020-01-04 08:00

I fjol beslutade filosofiska fakulteten på LiU att lägga ner programmet Slöjd, hantverk och formgivning. De som redan läser där får gå klart, men inga nya studenter tas in.

Nu tas dessutom slöjdämnet bort inom ämneslärarprogrammet. Bakgrunden är i båda fallen att allt färre sökt in på utbildningarna.

Men universitetet följer inte den så kallade Humaniorautredningens förslag att lägga ner all slöjdundervisning på LiU. Tvärtom kommer distanskurserna, med koncentrerad undervisning på Campus Valla vissa dagar, nu att fördubblas. Cirka 50 platser blir 100.

– De kurserna är populära och har ett högt söktryck. Vi hoppas också kunna utforma dem så att det även i fortsättningen blir möjligt att läsa slöjd inom ramen för ämneslärarutbildningen, kommenterar Jörgen Nissen, dekan vid området för utbildningsvetenskap.

Distanskurserna utnyttjas i dag bland annat av yrkesverksamma lärare som vill komplettera med slöjdbehörighet. Det finns också de som först skaffar sig slöjdbehörighet den vägen för att sedan komplettera med pedagogisk utbildning. På det sättet kan de som endast vill undervisa i slöjd komma runt kravet på att läsa minst två ämnen, ett krav som numera annars finns inom all ämneslärarutbildning. 

LiU satsar nu också på att bygga upp en forskningsverksamhet inom slöjdämnet.

– Numera finns det ett krav på att ska man ha ett ämne på universitetet ska det också finnas en forskningsbas. Nu när vi bestämt att fortsätta med slöjd ska vi bygga upp en sådan, säger Jörgen Nissen.

Karta: Linköpings universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!