Hot om nedläggning upprör föräldrar

Efter beskedet att Hansgårdens förskola i Ljungsbro kan stängas ned riktar föräldrarna stark kritik mot kyrkans ledning.

Föräldrar har startat en namninslamling som de hoppas ska kunna påverka kyrkofullmäktige inför beslutet 5 november.

Föräldrar har startat en namninslamling som de hoppas ska kunna påverka kyrkofullmäktige inför beslutet 5 november.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-11-03 08:01

Förra veckan fick föräldrarna ett mejl om att dagordningen på det stundande föräldramötet hade ändrats. Ny punkt: Kyrkorådets förslag om att förskolan, som drivs av Vreta kloster församling, ska avvecklas på grund av sviktande ekonomi. Ett besked som väckte förvirring och frustration.

– Var kommer det här ifrån? I våras hade vi ett föräldramöte där de sa att de skulle satsa på att höja kvaliteten ytterligare. Varför har ingen pratat med oss tidigare? säger föräldern Mikaela Moberg.

Det plötsliga beskedet så kort inpå att kyrkofullmäktige ska besluta om frågan 5 november har upprört flera föräldrar. De saknar också ett tydligt underlag för beslutet.

– Av det som vi har fått från kyrkorådet så finns ingen utredning, ingen riskbedömning för medarbetare och barn, om det finns några alternativ till avveckling och hur det ska gå till. Den analys de har gjort säger att det inte finns någon risk för negativa konsekvenser för barnen, säger Moberg.

Flera föräldrar har nu gjort en egen skrivelse till fullmäktige. Där skriver de att föräldrar och personal på förskolan borde ha informerats tidigare samt att förskolan borde få tid att presentera förslag för hur man skulle kunna driva verksamheten vidare, något de menar är fullt möjligt. Föräldrar har också erbjudit att ställa upp ideellt.

– Jag kan förstå att det kan komma en dag då det inte går längre. Men då vill jag ha ett ordenligt underlag, då hade jag köpt det.

Vid en avveckling har kyrkorådet sagt att förskolan ska drivas vidare fram till att alla barn fått en ny plats. Linköpings kommun har en garanti att barn ska få en plats inom fyra månader från att barnet placeras i kö.

– Jag är inte rädd att inte få en ny plats. Men då kan vi hamna i Linghem eller Ullstämma. Vi är mer rädda för vad vi förlorar. Hansgården har varit unikt och hållit jättehög kvalitet.

Hon är orolig för perioden mellan att en avveckling beslutas och att alla fått nya platser.

– Det är inte säkert att personalen stannar kvar i fyra månader på ett jobb de inte får vara kvar på.

Många föräldrar kommer att närvara på fullmäktigemötet. När Moberg lämnade in skrivelsen kände hon sig hoppfull om att kunna rädda Hansgården. Nu är hon uppgiven.

– Om de tar beslutet går det inte att överklaga. Och även om de beslutar att ha kvar förskolan är jag rädd att det redan har gjort stora skada i relationen mellan personal, föräldrar och ledningen.

Karta: Hansgårdens Förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!