Det är tolfte året i rad som höstmarknaden arrangeras. Alltid på samma helg.
– Första helgen i oktober, säger Anna-Karin Nordenhed Waha, ägare av Ljungs slott.
Elisabeth Kihlberg är mycket stiligt klädd dagen till ära. I en delvis egensydd ridklädsel från något hundra år tillbaka guidar hon – och ytterligare några historiskt klädda guider – besökare i slottets paradvåning.
Men inte bara det. Som frivilligarbetare rycker man med glädje in lite överallt, säger hon.
– Jadå, jag har städat toaletterna iförd den här sidenkjolen, säger hon och skrattar.
Höstmarknaden är populär och väldigt välbesökt. På söndagseftermiddagen finns inte hela besökssiffran klar, men Anna-Karin berättar att under lördagen så var det i alla fall 300 bilar som betalade parkeringsavgift. Det blir en fin peng till Ljungsbro fotbollsklubb som är den som fixar med parkeringen.
Utställarna är många och nöjda med arrangemanget, precis som besökarna. Leif och Birgitta Lethman från Borensberg är här för första gången. På höstmarknad alltså. Leif är uppvuxen i närheten och har som barn lekt mer än en gång i slottets omgivningar.
De börjar med fika och fikabordet som erbjuds går inte av för hackor. Ann Thuresson och Lisbeth Hägg är de som tillbringat månader med att baka.
– Vi började baka mjuka kakor i augusti, sedan har det bara blivit baka av. Nu är jag så trött på smör, ägg och socker, säger Lisbeth Hägg med ett skratt.
Kakbuffén tycks ändlös, här finns förutom bullar, saffranskaka, morotskaka, hallonchokladsnittar, kolasnittar, snickerskaka, chokladbollar och ja, det går inte att räkna upp alla godsaker. Ännu har ingen lyckats proppa i sig av alla sorterna.
– Även om det finns de som säger att de gärna skulle vilja, säger Marie Persson. I år till skillnad från tidigare år har hon inte varit med och bakat. Men hon kunde inte hålla sig härifrån. Nu hjälper hon till med serveringen.
Inne i slottet finns hantverkare av olika slag, skinn, stickat, broderat och en och annan julsak. Under de djupa källarvalven sitter Birgitta Petersson och spinner ullen från de egna angorakaninerna som hon klipper var sjätte vecka.
Även yngre driftiga förmågor ser sin chans en dag som denna. Petter Staflund Waha, passade på att tjäna lite extra med sitt chokladhjul. Men riktigt vad förtjänsten skulle användas till, ja det tänkte han klura på.