En senapsgul stickad tröja, en rosa pälsjacka och en svart sidenblus. Klädbibblan, som har öppet i Arbis lokaler varje lördag jämna veckor, fungerar precis som ett bibliotek. Här lånar man upp till sex plagg i fyra veckor – helt gratis. Kläderna har skänkts från privatpersoner. Klädbibblans grundare heter Maria Hansson Kölle. Sedan 2014 har hon drivit Klädbibblan på olika ställen i Linköping.
– Men det första året gick det minst sagt dåligt, säger Maria och minns tiden då hon bakade morotskaka och höll öppet varje söndag på Elsas hus, utan att knappt ha några låntagare.
– Jag var nog lite tidigt ute. Då var cirkulär ekonomi inget man direkt pratade om. Jag är också en usel affärskvinna och köpte en tårta för 800 kronor och bjöd gästerna istället för att marknadsföra mig.
Men Maria gav inte upp och i dag rullar det på bättre. Idén om delningsekonomi bygger på att människor hyr, delar eller lånar saker istället för att själv äga dem. Smart för både miljön och plånboken.
– Plus att kläder är kul! Det är en konstform. Sedan är den sociala biten viktig. Det är fint att ha en plats att träffa likasinnade och prata mode, miljö och hållbarhet.
Hargita Horvat, som först var låntagare hos Klädbibblan och nu även har huvudansvar tillsammans med Maria, tror att värdet på kläder måste höjas.
– Vi behandlar kläder som färskvaror och engångsartiklar. Jag tror att systemet måste ändras, och att priset på kläder måste höjas rejält. Men det är lättare sagt än gjort.