Onsdagsintervju
"Linköping har en särskilt bra startup-miljö."
Så brukar det låta när vi talar med nystartade företag i Mjärdevi.
Vad innebär en bra startup-miljö?
Vad gör en företagsinkubator?
Varför är det så få kvinnor som startar eget företag?
Och hur ska Lead göra för att bli lika starkt i Norrköping som i Linköping?
Det ska vi tala med Leads nya vd Catharina Sandberg om när vi nu slår oss ner i hennes arbetsrum i Collegiumhuset.
Vi börjar med frågan som jag tror många i Östergötland behöver ha svar på: Vad är Lead?
– En företagsinkubatorer som stöttar bolag i början av deras resa för att skapa förutsättningar att möta framtidens samhällsutmaningar. Vi finansieras till en tredjedel av Linköpings universitet, en tredjedel av statliga Vinnova och en tredjedel av Linköpings och Norrköpings kommuner.
Och vad gör en företagsinkubator?
– Vi erbjuder entreprenörer med innovativa och skalbara idéer en process för utveckling. Personer med en affärsidé får i inkubatorn coachning och rådgivning av affärsutvecklare som är specialiserade på att utveckla innovativa företag. Vi bistår också med olika stödtjänster som affärsnätverk, finansiering och kontorsservice.
Hur då?
– Drygt hälften av bolagen på Lead har sitt ursprung ur forskning på LiU. Forskare eller studenter med en innovativ idé kan vända sig till LiU Innovation där man kan få en första hjälp med att utvärdera idén. Tror man att idén är kommersiell ska man vända sig till Lead. Där börjar man titta på behoven, om det finns en marknad för idén och eventuella konkurrenter.
Och vad händer hos er?
– Vi har olika affärsutvecklingsprogram. Bootup är ett tremånadersprogram där kravet för att få söka är att du har en teknisk idé som är hyfsat unik. Vårt krav är att du lägger ungefär 20 procent av din tid på att jobba med din affärsidé. En eftermiddag i veckan får du då föreläsningar och workshops kring bland annat idéverifiering och patentering.
Är det stort intresse för det?
– Senaste åren har vi kört Bootup med tio bolag per termin, eller privatpersoner som ännu inte bildat bolag. Ur det blir det några som går vidare och några som lägger ner direkt när de ser att det inte finns något intresse för idén. Efter programmet sker en utvärdering. De idéer som har tillräcklig teknisk höjd, är skalbara och innovativa ges möjlighet att gå andra program inom inkubatorn.
Vad betalar era medlemmar?
– En låg instegsavgift och sen en rörlig medlemsavgift beroende på hur länge du är här. Då ingår också coachning. Priserna beror också på om man vill ha egen plats eller eget rum här. Affärscoacherna är Leads varumärke. Vi har sju fast anställda och fyra konsulter på halvtid och av dessa är sju affärscoacher. Tre av konsulterna är väldigt seniora, de har drivit bolag och varit här i mer än tio år.
Sedan starten 2002 har över 700 idéer utvärderats och 150 startup-bolag coachats av Lead. Ett av de mer kända Lead-bolagen är Emil Eifrems Neo4J, som bildades i Linköping 2007 och har utvecklats till en av världens ledande grafdatabasplattform med kunder som Volvo, Ebay, Telia, Walmart och Adobe.
Catharina Sandberg växte upp i Linghem, Linköping, med föräldrar som båda drev bolag.
– Jag är uppvuxen med att man pratar jobb vid middagsbordet. Vi lärde oss att jobbet är en del av livet, en passionsdriven livsstil, inget man bara gör 8 till 17. Framför allt var vi en familj där jobbet var något roligt och lustfyllt. Det har jag med mig mycket.
Vad är jobbet för dig?
– Det är mer än ett jobb. Jag går in hundra procent i det jag gör och jag älskar att se människor utvecklas. Men det viktigaste jag har är min familj. Att få uppleva saker tillsammans med min man och tre barn är det bästa som finns, vi är väldigt nära som familj. Jag älskar att vara ute i naturen och att idrotta, som cykla MTB och träna på gym. Tidigare var jag aktiv som gymnastikledare i över 20 år. Först i Linghems SK och sedan i många år i Nikegymnasterna.
Ser du något annat i uppväxten som påverkat att du är vd på Lead idag?
– Det som verkligen har påverkat både mig och min syster är att vi alltid fått med oss hemifrån att man kan bli vad man vill bara man kämpar för det. Jag har alltid gillat teknik och är av naturen nyfiken och vill lära nytt. Kanske kan det ha bidragit till att jag hamnat här.
Av de 64 idéer som Lead utvärderade 2018 var 15,6 procent av idébärarna kvinnor. Och av de 13,6 miljarder kronor som riskkapitalister investerade i svenska techsektorn samma år gick 1 procent till bolag grundade av kvinnor.
Varför är startup- och nyföretagandemiljön så mansdominerad?
– Inom startup-världen florerar många myter bland annat om riskbenägenhet som vi idag tar för sanning. Vi måste hitta nya metoder och arbetssätt för Sveriges inkubatorer för att bli bättre på att ge konkret stöd åt en bredd av entreprenörer, för ett mer jämställt och inkluderande innovationssystem. Inkubatorer i Sverige gör nu ett större arbete kring hållbarhet och Agenda 2030. Det tror jag kan attrahera fler tjejer.
Innan Lead var Catharina Sandberg 19 år på Sectra, de åtta sista som ansvarig för leveransorganisationen i Skandinavien.
– I backspegeln har det slagit mig vilken enorm resa jag hade förmånen att få vara med om under min tid på Sectra. Vi var 55-60 anställda när jag började och 600 när jag slutade. Det är först nu i efterhand som jag insett hur mycket jag lärt mig under den resan, som jag nu kan dela med mig av.
Vad var det som lockade dig till Lead?
– Att man får se in i framtiden lite, smygtitta på en massa innovativa idéer som kommer att göra världen smartare. Det är jätteinspirerande. Jag lär mig massor hela tiden.
Vad hoppas du av 2020 för Lead?
– Förutom att förädla de idéer och bolag vi jobbar med så hoppas jag kunna sprida kännedomen om oss ännu mer. Det är för få som vet att vi finns och vad vi kan bidra med. Det första jag fick till mig när jag började i september är att vi behöver öka inflödet från Norrköping och vara mer närvarande där. Vi jobbar nära Norrköping science park, vi har lokaler intill strykjärnet och åker allihop mycket mellan Linköping och Norrköping.
– Här i Linköping har vi nått en kritisk massa så folk ser verkligen nyttan att sitta tillsammans. Kaffemaskinen är magisk, det är där man träffas, där kan en senior entreprenör möta en junior och diskutera. Dit vill vi nå i Norrköping också.