Här huserade en tidig VVS-firma

Under andra delen av 1920-talet installerades rinnande vatten och avlopp i alltfler av Linköpings fastigheter.

Till höger syns Magasinstorget 4, som uppfördes 1881. Gaveldörren ledde till Linköpings Rörledningsaffärs kontor. Huset revs på 1970-talet.

Till höger syns Magasinstorget 4, som uppfördes 1881. Gaveldörren ledde till Linköpings Rörledningsaffärs kontor. Huset revs på 1970-talet.

Foto: Foto, beskuret, Folke Fromholtz, 1953, Bild Linköping

Linköpings kommun2019-11-24 18:00

Vår stad

Detta lockade 1925 Erik Andersson att lämna en anställning i Stockholm för att tillsammans med en kompanjon, Gustav Silvén, starta en egen verksamhet i Östgötametropolen. 

De båda, som var auktoriserade entreprenörer för gas-, vatten och avloppsledningar, kallade sitt företag för Linköpings rörledningsaffär. Verksamheten hyrde inledningsvis lokaler i några gårdshus på Klostergatan 24.  

Verksamheten utvecklades och 1935 kunde kompanjonerna meddela att firman installerade värme- och sanitetsinredningar inte bara i Linköping utan även i Stockholm och Eksjö. De lyfte även fram sina uppdrag på herrgårdarna Grensholmen och Stjärnorp. 

I slutet av 1930-talet köpte kompanjonerna fastigheten på Magasinstorget 4. I gårdshusen iordningställdes verkstaden medan kontoret inreddes i del av bottenvåningen. I början av 40-talet hade firman sextiotalet anställda. 

I samband med köpet flyttade Erik Andersson med sin familj in i lägenheten en trappa upp i gatuhuset. Under åren 1940-46 var han ordförande i Linköpings Fabriks- och Hantverksförening.

Hustrun Anna födde fem barn, varav två dog späda. Hon var aktiv i flera föreningar och tog bland annat 1941 initiativ till att återuppta verksamheten i Persmässeklubben. Föreningen riktade sig till kvinnor gifta med hantverkare. 

Erik Andersson avled 1947. Efter invecklade förhandlingar kunde staden, med tillträde den 2 januari 1950, köpa fastigheten för 219 000 kronor.

Byggnaden på Magasinstorget 4 var uppförd 1881 av stadsbyggmästaren Anders Lundqvist. Han svarade såväl för ritningarna som för byggnadsarbetena. När byggnaden stod färdig sålde han den till C O Kock, stadens första fastboende tandläkare och tillika en framträdande person i stadens väckelserörelse. Kock hyrde ut alla husets tre våningar. 

Vid sekelskiftet 1900 hyrde spannmålshandlaren A L Haegstedt en av lägenheterna. Han handlade även med cyklar, både i parti och minut. Haegstedt, som ändrade sitt efternamns stavning på 1880-talet när han var verksam i USA, ägde även S/S Linné. Han blev sommaren 1906 mycket omskriven eftersom han, satt i konkurs med stora skulder, tillsamman med sin familj rymde till Chicago. Enligt Corren lyckades Haegstedt att dessutom ta med sig ett betydande startkapital för sitt nya liv i USA. 

Detta är skrivet på Mait Stäkes önskan. Har du frågor till Gunnar Elfström, mejla då till christer.kustvik@ostmedia.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!