Hantverkaren som älskade att skoja

År 1930 hade Kaga socken mellan Linköping och Vreta kloster 593 invånare. Enligt kyrkboken hade åtta av socknens herrar titeln smed och dessutom kallades ytterligare en för smidesarbetare.

Landstorp i Kaga sett från landsvägen mellan Linköping och Vreta kloster. Längst till höger ses smedjan.

Landstorp i Kaga sett från landsvägen mellan Linköping och Vreta kloster. Längst till höger ses smedjan.

Foto: Kaga Bygdegårds arkiv, odaterat

Linköpings kommun2020-03-28 12:00

Vår stad

Eftersom ett par av dem var till åren komna var sannolikt inte riktigt alla yrkesaktiva, men deras antal illustrerar ändå den viktiga roll smeden långt fram i tiden spelade på landsbygden. Det gällde inte minst såväl tillverkning som lagning av en lång rad redskap. 

Efter att under sex år ha arbetat som smed i Lövingsborg strax sydost om Askeby kyrka lockades smeden Algot Andersson av arbetsuppgifter i samband med uppförandet av Svartåfors kraftverk. Han kom därför att 1918 tillsammans med sin hustru Elin och deras son flytta till Kaga.

Familjen bosatte sig i Korskrog, som idag heter Landstorp och ligger invid Bergsvägen. Där etablerade Andersson en egen verksamhet. 1928 lät han uppföra en helt ny smedja. 

Kring Algot och Elin Anderssons son Alvar, kallad för Alvar sme´, finns många historier. Det berättas exempelvis dels att han var mycket duktig i slöjd, dels att han i det närmaste bara sporadiskt närvarade i skolan.   

Alvar sme´ beskrivs som mycket teknisk lagd. Det kom säkert väl till pass när han under en rad år arbetade på Sanderssons maskinfabrik, som låg vid Djurgårdsgatan. Småningom kom dock Alvar att ta över smedjan i Landstorp. 

Alvar kunde uppfattas som vrång. När en kund kom in i smedjan kunde han visa sig helt ointresserad, vilket dock ändrades snabbt om uppgiften var av lite klurigare slag. Det berättas också att det till synes rådde fullständigt kaos i smedjan, men att Alvar alltid visste var han hade sina saker. Bland alla anekdoter om Alvar finns också den att han genom alla år föredrog att äta sin mat med en tesked. 

Alvar tyckte om practical jokes. En gång hade han fått en beställning på en större balk som skulle monteras i taket på ett bygge inne i Linköping. När Alvar skulle kapa balken stegade han upp hur lång den skulle vara och gjorde ett märke med fingret på balken. Byggnadsarbetarna skakade på huvudet men en av dem sågade trots allt av balken där Alvar hade pekat. Det visade sig att balken passade perfekt. Vad ingen visste var att Alvar kvällen dessförinnan varit på plats och mätt upp samt gjort ett märke på balken där den skulle kapas.

Alvar sme´ bodde i alla år kvar i sitt barndomshem. Han gick bort 74 år gammal i februari 1983. I Correns korta runa står det att han ägnade sig åt mekaniska ting och problem samt biodling.

Tack Stefan Hagdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!