Handlare låg bakom nya musikpaviljongen

Synlig vida omkring står en elegant tempelliknande byggnad på det så kallade Koberget i Vimanshäll.

Den tempelliknande byggnaden på Koberget i Vimanshäll har alltsedan 1959 fungerat som en utsiktsplats. Den uppfördes ursprungligen 1938 som musikpaviljong i Trädgårdsföreningens park.

Den tempelliknande byggnaden på Koberget i Vimanshäll har alltsedan 1959 fungerat som en utsiktsplats. Den uppfördes ursprungligen 1938 som musikpaviljong i Trädgårdsföreningens park.

Foto: Gunnar Elfström

Linköpings kommun2019-11-16 14:00

Vår stad

Byggnaden uppfördes ursprungligen 1938 som musikpaviljong i Trädgårdsförenings park. Våren 1959 flyttades den till Koberget, där den främst fungerat som utsiktsplats.

Paviljongens förhistoria går tillbaka till november 1928. I en motion till stadsfullmäktige föreslog då socialdemokraten, handlaren Axel Pihl att en ny musikpaviljong skulle uppföras i Trädgårdsföreningens park. Till synes bereddes ärendet noggrant. Det dröjde nämligen nio år, till hösten 1937, innan remissinstanserna lämnade sina svar till fullmäktige. 

Musikpaviljongen är ritad av stadsarkitekten Sten Westholm. Enligt Westholms förslag skulle en förgylld figur, kostnadsberäknad till 2 000 kronor, pryda takkrönet. Av besparingsskäl beslöt dock stadsfullmäktige att slopa den skulpturen. Notan stannade då på cirka 4 000 kronor.

24 april 1938 spelade I 4:s musikår vid premiärkonserten. Repertoaren bestod, enligt Corren, av ”Vintern rasat ut” och andra vårmelodier. Dessa så kallade promenadkonserter, av nyssnämnda källa beskrivna som Linköpingsbornas speciella söndagsförströelse under sommaren, var en tradition åtminstone sedan 1905. De första 28 åren hölls de i Borggårdsparken. 

Westholmska templet, som det ibland kallats, var inte den första musikscenen i Trädgårdsföreningens Park. Redan sommaren 1885 hade en musikpaviljong uppförts i parkens norra del. Stadd i förfall revs den 1928, det vill säga samma år som Axel Pihl skrev sin motion. 

Redan sommaren 1944 föreslog musikdirektören Hjalmar Modéer, som under åren 1942-57 var chef för Livgrenadjärregementets musikkår, att en ny musikscen skulle uppföras i parken. Det kom att dröja femton år innan den önskan gick i uppfyllelse.  

Inför Trädgårdsföreningens hundraårsjubileum 1959 beslöt nämligen stadsfullmäktige att den nuvarande scenen skulle uppföras. I dess källare iordningställdes en sminkloge, ett kapprum och en toalett. Förhoppningen var att den nya scenen skulle bli platsen inte bara för konserter utan också för annan sommarunderhållning.

Även den musikpaviljongen är ritad av Sten Westholm, som själv spelade första fiolen i Linköpings orkesterförening. Premiärkvällen den 26 maj 1959 var det armémusikåren som konserterade. 

Källor: Stadsfullmäktiges protokollsböcker och Inga Wallenquist: En park i staden, 150 år med Linköpings Trädgårdsförenings park, 2009. Har du frågor till Gunnar Elfström, mejla då till christer.kustvik@ostmedia.se.

En orkester från Linköpings vänort Tönsberg konserterar i 1938 års musikpaviljong i Trädgårdsföreningens park.
En orkester från Linköpings vänort Tönsberg konserterar i 1938 års musikpaviljong i Trädgårdsföreningens park.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!