Han tar fram ett nytt villaområde

Skeda udde ska växa igen, den här gången norrut mot Linköping. 25 villor planeras på Stora Ingebos ägor.

I skogen norr om Skeda udde planerar Roine Henrysson för 25 villor. Skogen består mestadels av 50-årig gran och tall.

I skogen norr om Skeda udde planerar Roine Henrysson för 25 villor. Skogen består mestadels av 50-årig gran och tall.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-09-16 06:00

Roine Henrysson är lantbrukare på Stora Ingebo, en gård med marker norr, väster och söder om Skeda udde.

– Det var pappa som köpte gården 1967. Vi har nötdjur, skog, spannmål och vall – men nyligen har jag arrenderat ut allt utom skogen, berättar Roine.

Även förra gången som Skeda udde växte var det Roine Henrysson som låg bakom. Han tog fram en detaljplan för 34 villor i samhällets södra del, ett projekt som Myresjöhus sedan köpte. 2014 var husen färdigbyggda.

Nu är det dags för nästa projekt. Den här gången i skogen norr om samhället – att bygga på åkermark är det numera i princip stopp för. 

Infarten till området kommer att bli precis där Skeda udde-skylten står i dag. En trädridå kommer att lämnas längs med Haraldsbovägen, bland annat för att skydda mot buller.

Detaljplanen är nu på granskning, det sista steget innan den kan antas. Planen innehåller 25–33 bostäder, beroende på om det enbart blir villor eller även rad- och kedjehus.

– Min erfarenhet från förra gången talar för att det blir villor, det har varit mest populärt, säger Roine.

Skeda udde är en av de små orter i Linköping som kommunens politiker vill se växa. Här finns förskolor, livsmedelsaffär, goda bussförbindelser och vacker natur.

Roine prövade möjligheten att utvidga området en bit till norrut.

– Men det ingick inte i kommunens översiktsplan, så det blev nej direkt, säger Roine.

Roine Henrysson är delvis kritisk till kommunens handläggning. Att ta fram en detaljplan har blivit för dyrt och omständligt, tycker han.

– Detaljplanen för tio år sedan kostade mig 400 000 kronor, för 34 hus. Hittills är vi uppe i 1,2 miljoner för 25 hus. Jag bad om att få det specat för att se vad det är som kostar så mycket. Då fick jag svaret att jag i så fall måste betala vad det kostar att ta fram den specen, säger han.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C) förstår Roines frustration.

– Det är de här kostnaderna det handlar om för att göra den här typen av detaljplaner, men att ta betalt för en specifikation är inte rimligt. Vi håller på med ett arbete för att göra hanteringen smidigare, ge ett bättre bemötande och bli mer transparenta, säger Muharrem.

Roine Henrysson räknar med att fälla skogen i vinter. Sedan är tanken att, liksom förra gången, sälja projektet till ett husföretag som sköter byggandet och försäljningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!