Hansgårdens förskola finansieras delvis med hjälp av ett bidrag från kommunen. Utöver det betalar församlingen ett extra belopp. För nästa år har kyrkan budgeterat en och en halv miljon kronor från sina sida.
– Det kommunala bidraget räcker inte ens för att kunna betala personalens löner. Vi har kunnat behålla förskolan tack vare vår goda ekonomi. Men vi har nu sett att kyrkans ekonomi blöder och är skyldiga att göra något för att kunna överleva som församling, säger kyrkorådets ordförande Ola Mårtenson.
Han är förstående till föräldrarnas kritik om att de har informerats för sent.
– Det är klart att man kan vara efterklok och vi skulle kunnat ta en annan beslutsgång. Men om man börjar prata för tidigt om ekonomiska problem så skapar det en oro, kanske i onödan. Därför har vi hållit igen med informationen, kanske för länge i det här fallet.
Föräldrarna efterlyste också tid att kunna presentera alternativ för att kunna behålla förskolan. Ett förslag är att en annan aktör tar över.
– Efter möten med personal och föräldrar har vi insett att det finns alternativ. Efter fullmäktigemötet skulle förslaget kunna läggas på bordet igen och skickas tillbaka till rådet för en ny bedömning. Det finns alla möjligheter att det blir något annat än en ovillkorlig nedläggning, ett föräldrakooperativ till exempel. Det kommer nog inte att bli ett enigt möte på tisdag.
Kyrkorådet delar oron för att personalen kan försvinna innan alla barn har fått en ny plats, men har inte velat ta i det problemet innan ett beslut är taget. Mårtenson har varit i kontakt med en sakkunnig på kommunen som utan att kunna lova något sa att det är rimligt att anta att det kommer kunna finnas platser på förskolor i närheten.
– Jag förstår att det är jobbigt för barn att byta förskola. Men det finns möjligheter att inte behöva flytta så långt.
En riskanalys för personalen pågår och samtal ska hållas med anställda och skyddsombud. En analys för konsekvenser för barnen är gjord.
– Föräldrarna tyckte inte att den var bra och man kan alltid kritisera någons analys. Man kan alltid göra det bättre och annorlunda, men den finns där.
Mårtenson säger att han förstår allas oro och hoppas kunna ha konstruktiva diskussioner med föräldrarna.
– Jag är den första att erkänna att det här inte är lätt. Vi hade säkert kunnat göra det här annorlunda genom åren.