Redan före påsklovet beslutade regeringen om en förordningsändring som tillåter gymnasieskolor att göra undantag från regeln om distansutbildning och att ta emot elever i skollokalerna. Kommunens utbildningsförvaltning har jobbat sedan dess med förberedelserna för att kunna organisera det.
– Det är viktigt att analysera och planera vilka elever som skulle tas in för examineringsarbete. Det är högst sannolikt att elever som går på yrkesgymnasium måste göra vissa moment på skolan, men det är också viktigt att när man plockar in en elev ska det vara nödvändigt, säger Åsa Ridne, chef för gymnasie- och vuxenutbildning på utbildningskontoret.
Hon påpekar att förvaltningen gör en riskbedömning och tänker igenom hur detta ska gå till så att risken för smittspridning minimeras. Det är bara ett fåtal elever åt gången som kommer att tas in.
Ska elever kunna tas in för teoretiska prov också?
– Ja, men det ska vara säkerställt att det inte är möjligt att göra provet digitalt. Det är rektorer och lärare på varje gymnasieskola som tillsammans ska fatta beslut vilka elever som ska plockas in.
Elever som behöver stöd för att kunna göra sitt examensarbete ska kunna få undervisningen på skolan.
– Redan när vi gick över till distansutbildning fanns det en öppning för undervisning på skolan för de elever som behöver hjälp.
Vuxenutbildning, som också bedrivs på distans nu, nämns inte förordningsändringen.