Sedan några år tillbaka utser Hagdahlsakademien det vårdboende i Östergötland man anser servera den bästa äldrematen.
I år tillföll utmärkelsen Gröna Gården på Torkelbergsgatan i Linköping.
Akademien lyfter bland annat fram att personalen på vårdboendet aktivt arbetar med att göra måltiderna till dagens höjdpunkt, oavsett om det är vardag eller fest och att de boende är delaktiga i allt från att vika servetter och duka till att baka och laga mat.
– Gröna gården visar att de månar om sina gamla när de bjuder in till delaktighet på olika sätt. Personalen följer recept som är utformade på ett enkelt och tydligt sätt, och maten håller en jämn och god kvalitet alla dagar i veckan, säger Johnny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien.
Som extra guldkant servers en drink med tilltugg på fredagskvällen, med alkoholfritt alternativ, och lördagen är veckans höjdpunkt när det serveras en trerätters meny till lunch, med vin eller öl för den som vill.
– Kandidaterna kan nomineras av anhöriga till de boende, av kommunerna själva eller av personalen. Sedan går en kommitté i akademien igenom de olika förslagen. Det händer också att några av medlemmarna ger sig ut och provsmakar maten, uppger Johnny Ludvigsson vidare.
Pernilla Roos, gruppchef på Gröna Gården, gläds åt utmärkelsen och prissumman på 10 000 kronor.
– Otroligt roligt. Vi kommer såklart att fira det här på något sätt. Troligtvis med bubbel och snittar med både våra boenden och personalen, säger hon.