Slattefors herrgård ligger söder om Linköping, på andra sidan Stångån sett från Landeryds golfbana. Vagnslidret från 1892 rymde en gång i tiden gårdens alla hästvagnar, och den cirka 50 meter långa byggnaden gick i folkmun under namnet Långholmen på grund av sin smala, avlånga form.
Intill vagnslidret låg förr en rad byggnader. Men 1988 brann ladan och logen ner och 2006 flyttades det stora magasinet till herrgårdsparken. Ensamt kvar på gårdsplanen blev vagnslidret, som med åren blivit alltmer förfallet. Det har funnits planer på att försöka flytta det till Landeryds hembygdsgård, men de planerna har aldrig förverkligats.
Kommunen är i färd med att utfärda områdesbestämmelser för Landeryd. Här ingår miljön runt Slattefors, med många byggnader som anses som kulturhistoriskt värdefulla och som ingår i riksintresset för Vårdsberg–Landeryd.
Vagnslidret var en av dem och tanken var att byggnaden skulle k-märkas och beläggas med rivningsförbud. Men för någon vecka sedan jämnades byggnaden med marken.
Herrgårdsbyggnaden och parken styckades av för 40 år sedan. Marken runtom – där vagnslidret låg – tillhör Sturefors Egendom AB med greve Thure-Gabriel Bielke som huvudägare och VD.
Greve Bielke förklarar rivningen med att byggnaden var i alltför dåligt skick. Så här skriver han i ett SMS till oss:
"Vagnslidret vid Slattefors beläget knappt två meter från asfaltkanten på allmän väg utgjorde på grund av sin skröplighet en reell trafikfara. Ett ras ut mot vägen efter tung snö var nu ett realistiskt scenario. Vid bolagets rivning av byggnaden visade den sig vara mer instabil än vår bedömning i förväg."
Följdfrågorna – om byggnaden hade gått att rädda och om rivningen gjordes för att förekomma rivningsförbudet – väljer Thure-Gabriel Bielke att inte kommentera.
Kommunens bygglovschef Sebastian Monell konstaterar att inget formellt fel har begåtts. Byggnaden omfattades varken av detaljplan eller områdesbestämmelser, och då behövs inget rivningslov. För en ekonomibyggnad krävs heller ingen anmälan till bygglovskontoret om rivning.
Joakim Johansson, lokalhistoriker och hedersordförande i Landeryds hembygdsförening, beklagar rivningen.
– Det är jättetråkigt. Det var en väldigt speciell byggnad och den påminde om Slattefors tid som herrgård. Visst var lidret i väldigt dåligt skick, men inga byggnader är bortom räddning.