Grattis på 20-årsdagen, biblioteket!

Arkitektförslaget möttes av högljudda protester. Men Linköpings nya bibliotek blev snabbt en älskad byggnad. I dag fyller den 20 år.

Glasväggen, rymden, naturmaterialen och de läckra läsfåtöljerna. "Jag är privilegierad som får jobba i den här miljön", säger bibliotekarie Brita Lodén.

Glasväggen, rymden, naturmaterialen och de läckra läsfåtöljerna. "Jag är privilegierad som får jobba i den här miljön", säger bibliotekarie Brita Lodén.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköpings kommun2020-03-16 06:00

Den 16 mars 2000 stod kungen och drottningen på stadsbibliotekets tak, i sällskap av landshövdingen, borgmästaren och kulturministern. Kungen vände sida i en gigantisk bok och så var det nya biblioteket invigt.

Arkitekten Johan Nyréns vinnande förslag hette just Vända sida. Symboliskt, för att markera ett nytt kapitel i stadens historia, men också bokstavligt för att entrén nu skulle förläggas åt andra hållet, mot Östgötagatan.

Bibliotekarien Brita Lodén minns reaktionerna när förslaget lades fram.

– Det blev ett ramaskri. Inte kunde man vända ryggen mot domkyrkan och staden, det kändes ju helt fel.

Men snart började man se fördelarna. Mot Östgötagatan skulle det gå att åstadkomma ett rejält entrétorg. Ingången till det gamla biblioteket, som brann den där ödesdigra septembernatten 1996, var inklämd mittemot Gymnastikhuset.

– När det biblioteket byggdes 1973 var det meningen att Gymnastikhuset skulle rivas, men så blev det i stället byggnadsminnesförklarat. Det var ju jättebra, men det innebar att biblioteksentrén blev trång och stökig med alla cyklar som stod där, minns Brita.

Brita tyckte om det gamla biblioteket också, med sin murriga 1970-talsdesign. Men det nya blev något helt annat och mycket bättre.

– Jag känner varje dag att det är ett privilegium att arbeta i den här byggnaden. Det är en jättevacker miljö och jag tycker så mycket om den härliga glasväggen med allt ljus, säger hon.

Linköpingsborna tog snabbt den nya biblioteksbyggnaden till sitt hjärta. När Linköpingsborna 2001 skulle rösta fram stadens vackraste byggnad var det biblioteket som intog förstaplatsen.

Experterna stämde in i hyllningskören. Tidningen Arkitektur skrev att biblioteket var ett ovanligt lyckat nybygge och liknade den stora bokhallen vid en skir och luftig björkskog.

20 år senare är bokhallen lika luftig och lika älskad. Så här skev Correns chefredaktör Christer Kustvik i en krönika häromveckan: "Det är ljuset, de stora fönstren, i kombination med träinteriören och rymden i bokhallen som jag älskar så. Ingenstans går jag så fri i sinnet, så fri i tanken, som där, i den breda mittenkorridoren."

Det har flera gånger varit nära att bokhallen naggats i kanten. När kommunen 2009 skulle skapa ett medborgarkontor var förslaget först att använda den bortre delen av bokhallen. I stället placerades kontoret vid entrén. 

Tio år senare var det nära att tidningshyllan rök, när medborgarkontoret skulle utökas under namnet Kontakt Linköping. Även det förslaget avskrevs efter protester. Under våren ska i stället bibliotekspersonalens kontorsutrymmen krympas för att ge mer plats åt Kontakt Linköping.

Johan Nyréns ledord för det nya biblioteket var dagsljus, tidlöshet och nytta. En tanke med den öppna planlösningen var också att den skulle vara flexibel för att kunna möta nya behov. Bibliotekschef Marie Sääf tror att det kommer att vara färre bokhyllor i biblioteket i framtiden, men i gengäld fler mötesplatser för till exempel litteratursamtal.

Att böckerna med tiden skulle försvinna helt tror hon inte alls på.

– Böcker kommer alltid att finnas. Det som kommer att försvinna först hos oss är väl CD-böcker och DVD-filmer. Vi har ju e-böcker, e-ljudböcker och streamade filmer, säger hon.

På måndagen var det meningen att bibliotekets 20-årsjubileum skulle firas med tårta, musik och cirkus. Men på grund av coronaviruset är firandet inställt.

Linköpings borgmästare Eva Joelsson och kung Carl XVI Gustaf invigde det nya biblioteket den 16 mars 2000.
Linköpings borgmästare Eva Joelsson och kung Carl XVI Gustaf invigde det nya biblioteket den 16 mars 2000.
Biblioteket

1973 invigdes biblioteket vid Hunnebergsgatan. Innan dess fanns biblioteket i den runda tillbyggnaden på Konsistoriehuset längre ner på gatan. 

Den 20 september 1996 utbröt den förödande biblioteksbranden under Humanistdygnet. Bara en liten del av biblioteket gick att rädda.

Den 16 mars 2000 invigdes det nya biblioteket. Tegelväggar från det gamla finns kvar mot Hunnebergsgatan och som innervägg i den stora bokhallen.

Linköpings huvudbibliotek heter även Linköpings stifts- och landsbibliotek.

Karta: Linköpings Stadsbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!