Globala Linköping vill skapa hopp om världen

Under de kommande två veckorna står de globala målen i centrum. Det är dags för Globala Linköping.

Den 16 november inbjuds alla mellan 15–20 år i Östergötland till Skylten för att lära sig mer om några av de globala målen. Bland annat kommer Nilla Fischer att föreläsa.

Den 16 november inbjuds alla mellan 15–20 år i Östergötland till Skylten för att lära sig mer om några av de globala målen. Bland annat kommer Nilla Fischer att föreläsa.

Foto: Fanny Miles

Linköpings kommun2019-11-08 13:00

Globala Linköping är ett samarbete mellan kommunen och SIDA. Mellan 9 och 23 november erbjuds ett gratis program bestående av föreläsningar, utställningar och aktiviteter, där fokus ligger på de globala målen medan man samtidigt visar på ett lokalt hållbarhetsarbete. 

De globala målen formulerades av FN 2015 och består av 17 större mål som bland annat ska bekämpa fattigdom, stoppa klimatförändringarna och skapa fredliga samhällen. 

En stor variation föreläsare besöker staden under de två veckorna – allt ifrån näringsfysiologen Fredrik Paúlun och tv-kocken Lisa Lemke till utrikeskorrespondenten Samir Abu Eid. 

– Vi har ett stort program, med många målgrupper och samarbeten, säger kommunens miljösamordnare Niclas Alsö. Vi vill nå ut till en bred allmänhet, särskilt de unga. Målet är att skapa ett intresse för global utveckling och samtidigt belysa lokala frågor med globala samband. 

Invigningen sker på lördag eftermiddag på I-huset, under en heldag som fokuserar på jämlikhet och visar en utställning om pappaledighet i Zambia. Niclas Alsö vill även tipsa om onsdagen den 20 november som kommer ha tema mat, samt Ung Puls evenemang "Världen är din" på Skylten den 16 november. Dit inbjuds en yngre målgrupp till att bland annat lyssna på fotbollsproffset Nilla Fischer. 

– Jag hoppas på många nyfikna åhörare och på att skapa engagemang, säger Niclas Alsö. Det är lätt att tappa hopp, men vi vill lyfta allt bra som görs. Vi vill visa hoppfullhet och att man kan göra mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!