Den 7 juni förra året exploderade mellan 15 och 20 kilo dynamit på en stulen lådcykel i ett cykelförråd på Ådalagatan. Smällen hördes flera kilometer bort. Som genom ett under skadades ingen människa allvarligt. Men de materiella skadorna blev enorma – och arbetsinsatserna och kostnaderna efteråt mycket omfattande.
Totalt krossades 500 fönster och över 200 lägenheter skadades på Ådalagatan och intilliggande gator. Reparationerna pågår än.
Stångåstaden beräknar kostnaderna för att återställa företagets sju skadade fastigheter till 76 miljoner kronor. Sammanlagt drabbades 191 lägenheter i bolagets bestånd. Hyresgästerna i 131 lägenheter kunde inte återvända hem efter sprängningen och fick evakueras. 69 lägenheter var evakuerade i mer än en vecka.
I flera av lägenheterna i husen närmast bomben har hyresgästerna ännu inte kunnat flytta tillbaka. Några av dem kommer inte att kunna göra det förrän i höst.
Två relativt nybildade bostadsrättsföreningar i närheten har också drabbats hårt och räknar med att smällen kostat dem mellan 4 och 5 miljoner kronor vardera.
Länsförsäkringar har 75 procent av alla boende i bostads- och hyresrätter i Linköping som kunder. Bolaget har betalat ut ersättning till mellan 100 och 120 drabbade efter sprängningen.
– Direkta kostnader för evakuering till annat boende landade på en miljon. Ersättning för förstört lösöre i form av fönster, sängar och soffor på grund av glassplitter hamnar också på en miljon, berättar Sophia Nygren, t.f. skadechef på Länsförsäkringar Östgöta.
Till det ska läggas i snitt 5 000–6 000 kronor per lägenhet för städning, plus ersättning för skador på bilar som stått parkerade i närheten eller kört förbi på Hamngatan när bomben detonerade.
Flera kommunala förvaltningar berördes av sprängningen. Linköpings kommun uppskattar de beräknade extrakostnaderna till 276 000 kronor.
– Det handlar främst om personalkostnader i form av mertid men även kostnader för skador på möbler och material och annat som vägar och avstängningskostnader, säger Bengt Rehndahl, t.f. säkerhetschef i Linköpings kommun.
Från polisens sida beräknas de extra kostnaderna för arbetet efter sprängningen till totalt 794 803 kronor. De största posterna är tidsförskjutningstillägg och övertidstillägg.
Men den summan är alltså bara kostnader utöver alla de ordinarie arbetstimmar som ett stort antal poliser lagt ner.
Polismyndigheten skriver följande i sin redovisning av kostnaderna:
"Man kan ju resonera så att om händelsen inte inträffat så hade vi ändå haft kostnaden för grundlönerna, men då hade de arbetat med andra ärenden. För Polisområde Östergötland innebar händelsen/brottet ett omfattande resursuttag och kostnad. En stor kostnad uppstod självfallet för all yttre personal som arbetade med ärendet initialt. Till det tillkommer kostnader för utredande personal som utredde och än i dag utreder ärendet.
Även Räddningstjänstens personal har ägnat många timmar till sprängningsrelaterat arbete. Men enligt Lena Nilsson Aguirre, chefsekonom på Räddningstjänsten Östra Götaland, har sprängningen inte orsakat några extra kostnader utöver grundlön.
Vem eller vilka som ligger bakom sprängningen på Ådalagatan är inte klarlagt. Inledningsvis jobbade ett stort antal poliser med fallet.
– Vi satsade stora resurser eftersom vi såg så allvarligt på det och att det påverkade så många i Linköping och i hela landet. Men det är klart att utredningar av andra brott blir lidande, säger Daniel Axelsson, chef för enheten för grova brott i Linköping.
Vet ni vem bomben var riktad mot?
– Vi vill inte uttala oss om det.
I augusti förra året exploderade ytterligare en bomb på en stulen moped i en förrådsbyggnad vid polishuset på Garnisonsområdet. Polisen tror på ett samband mellan sprängningarna.
En person frihetsberövades, misstänkt för den andra sprängningen. Men den personen släpptes i oktober och är nu avförd från utredningen av åklagare.
– Efter det, i november någon gång, minskade vi storleken på gruppen rejält. Sedan dess är det två personer som har ansvaret för utredningen, säger Daniel Axelsson.
Kommer ni att klara upp det här?
– Ju längre tiden går desto svårare blir det förstås. Men vi hoppas på att någon som sitter inne med uppgifter och inte har trätt fram tidigare kan komma att göra det. Eftersom den tekniska undersökningen gav så dålig utdelning behöver vi få fram vittnesuppgifter.