När det preliminära bokslutet presenterades vid kommunstyrelsens möte framgick att oktoberprognosen för 2019 som stannade på överskott på 92 miljoner, hade sjunkit till 45 miljoner när året var slut. Totalt omsätter kommunen 10,5 miljarder.
Den stora skillnaden i prognoserna fick kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg att i tämligen kärva ordalag kritisera ekonomiförvaltningen.
– Det är inte bra att avvikelsen är så stor. Man måste konstatera att det finns behov av att arbeta mera med prognossäkerheten. Nämnderna måste känna en trygghet i de prognoser man får så att man kan ta ansvar för den verksamhet som bedrivs. Det är uppenbart att det behövs skärpas ytterligare.
Han påminde om att bokslutet 2018 också visade stora skillnader. Men den gången blev överskottet större än beräknad, nu blev det lägre.
Enligt ekonomidirektör Peder Brandt handlar prognosskillnaden för 2019 om ändrade redovisningsregler. Regler som Linköping, enligt Brandt, har börjat införa stegvis, men inte på alla områden.
– Vi har jobbat hårt med frågan på förvaltningen och vi fortsätter att jobba med den, säger han.
Den nya redovisningsprincipen innebär i korthet att man ska redovisa värdepapper utifrån marknadsvärde istället för bokfört värde.
Ett område där man inte använder det nya sättet att redovisa rör kommunens externa placeringar. Hade man redovisat enligt det nya sättet hade det förbättrat kommunens finansnetto med 645 miljoner kronor. Tillsammans med de 45 miljonerna som redovisats som överskott skulle det istället ha inneburit ett överskott på hela 690 miljoner för 2019.
– Men det hade inte inneburit att vi hade haft de pengarna. Det ser bara ut som att resultatet är bättre än det är. Det är först den dagen vi säljer som det blir pengar, säger Peder Brandt.
Det preliminära bokslutet – som antas av fullmäktige i april – visar bland annat att kommunens pensionsenhet har kostat 55 miljoner mer än budgeterat. Orsaken till detta är att kommunen fått fler anställda med det som kallas förmånsbestämd pension.
I det preliminära bokslutet konstateras också att den allra största kostnaden som kommunen har är för personal, 71, 4 procent av kommunkassan hamnar här. Därefter kommer det som kallas köp av verksamhet och entreprenader som står för 14,8 procent.
När det gäller investeringar som gjorts under 2019 så hamnar simhallen i topp med 114 miljoner, därefter kommer it-investeringar på 40 miljoner kronor.