Fyrverkeritjuvens förklaring "osannolik"

De två männen, 32 och 37 år gamla, stal fyrverkeripjäser och lämnade så mycket spår efter sig att de nu har dömts.

Två män, 32 och 37 år gamla, stal fyrverkeripjäser. Nu har de dömts.

Två män, 32 och 37 år gamla, stal fyrverkeripjäser. Nu har de dömts.

Foto: Henrik Montgomery/TT/Arkivbild

Linköpings kommun2019-10-29 15:00

Det var den 30 december 2016 som männen bröt sig in i lokaler som tillhör ett Linköpingsföretag och stal mängder av fyrverkeripjäser. En polispatrull befann sig dock i närheten och fick syn på de bägge männen. 

32-åringen och 37-åringen kastade sig in i en bil och började köra från platsen. De hann bara köra ett par hundra meter innan de kraschade med bilen. I bilen hittade polisen en stor mängd fyrverkeripjäser, värda mellan 20 000 och 30 000 kronor.

Tjuvarna fortsatte flykten till fots. 32-åringen hittades dock snabbt. Han hade gömt sig under en bil. 37-åringen kom tillfälligt undan. Han hade dock lämnat en rad spår efter sig – bland annat blodspår vid ett stängsel och fingeravtryck på en sopsäck i den övergivna bilen. Bilen var dessutom registrerad på 37-åringen. 

Under rättegången erkände 32-åringen sin inblandning i stölden och han döms till villkorlig dom och 60 dagsböter på sammanlagt 3 000 kronor. 

37-åringen nekade dock till brott. Att hans blod hittades i området förklarade han med att någon måste ha fått med sig hans blodiga handskar som låg i bilen och att blodet sedan smetades ut längs vägen. Denna förklaring imponerar inte på Linköpings tingsrätt. Den anses vara så osannolik att den kan lämnas utan avseende. 

37-åringen döms även han till villkorlig dom och 60 dagsböter på sammanlagt 16 200 kronor. Att straffet inte blev hårdare motiverar domstolen bland annat med att det gått så lång tid sedan brottet begicks. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!